Konsekvensanalys för vecka 20. Gröna, linjerade fält visar områden med högre sannolikhet för regn och skurar. De gula till röda färgerna visar en sammanväg bedömning av luftmassefördelning och avvikelse. Ju rödare desto större sannolikhet för värme. Foto: SVT

Månadsöversikt för maj

Uppdaterad
Publicerad

Månadsöversikten har gått rätt bra hittills och även inklusive denna vecka som inte är avslutad ser det ganska bra ut. Ursprungsversionen av översikten visade på att det fanns en viss sannolikhet för torrare och lite varmare väder i främst södra Skandinavien, men överlag ganska ostadigt. Och det stämmer ju ganska bra, men magnituden (nivån) på värmen har varit varit långt över förväntan (OBS! Det är inte alla som fått eller kommer få ta del av den här värmen). Titta gärna på videon längst ner som används som referens.

Uppdaterade kartor och text 11 maj. Originalpublicering 29 april.

Vecka 20
Reden helgen vecka 19 går vi vädermässigt in i vecka 20 kan man säga. För Skandinaviens del blir det allmänt med ostadigt med rätt växlande väder och periodvis kan det vara lite kyligt. Förmodligen ganska skurbetonat, ett och annat mer sammanhängande regnväder som passerar. När solen väl kommer fram kan det ändå bli mellan 15-20 grader på flera håll.

Även i resten av Europa blir det ostadigt med regn och skurar på flera håll. Nästan i alla fall. I Spanien och Portugal väntas relativt torrt och varmt väder. Annars hittar vi värmen längst bort i Östeuropa, framförallt i östra Ukraina och sydvästra Ryssland. Från Balkan väntas flera paket med regn och skurar röra sig norrut upp mot Baltikum. Någon enstaka av dessa regnväder lär kunna släpa med sig varmluften riktigt långt norrut över västra Ryssland, men bara tillfälligt.

Konsekvensanalys för vecka 21, alternativt 21-22. Gröna, linjerade fält visar områden med högre sannolikhet för regn och skurar. De gula till röda färgerna visar en sammanväg bedömning av luftmassefördelning och avvikelse. Ju rödare desto större sannolikhet för värme Foto: SVT

Vecka 21 (alternativt 21-22)
Det finns tendenser till en viss stabilisering mot slutet av maj och vidare in i början av juni. Den lösningen verkar fullt möjlig och det öppnar upp för torrare väder lagom till vecka 21 över norra Europa. Om stabiliseringen börjar redan helgen vecka 20 eller en bit in vecka 21 är för tidigt att säga. Förutom torrare väder kan det förstås bli varmare, men hur varmt får vi avvakta med. Ett förstärkt högtryck kan ge ordentlig sommarvärme den här perioden.

Längre söderut över Europa allmänt ostadigt fortfarande, med regnskurar och åska. Eventuellt får Spanien och Portugal behålla det övervägande torra och varma vädret. I Mellanöstern torrt och varmt som brukligt är.

En bit in i juni
Till vänster i kartan syns texten ”lågtryck och regn efter högtryck” samt en pil. Det finns indikation på att stabiliseringen/högtrycket inte blir så långlivat utan att lågtryck med regn tar över på Nordatlanten och så småningom bryter igenom och lägger norra Europa i ett ostadigt väderläge igen. Eftersom tidtabellen är lite osäker är det svårt att säga när, men tillsvidare någon gång i löpet av vecka 22 (som avslutas med Sveriges nationaldag 6 juni).

I den övergången är det troligt att varmluft från södra Europa kan drivas en bit norrut, såsom det varit den här veckan ungefär. Sedan är det troligt med en allmänt ostadig period igen. Just nu finns inga tendenser till någon långvarigt, stabilt blockerande högtryck i mitten av juni, snarare tvärtom. Det är dock väldigt långt fram för att säkerställa något.

MJO-utvecklingen fortsatt viktig
I den här översikten för maj har jag inte två alternativ eftersom jag bedömer att MJO-utvecklingen sannolikt kommer gå åt ett visst håll baserat på det material jag har. Min bedömning är att det kommer styra vädret i den riktning jag presenterat här.

Originalpublicering
I videon nedan går det att se originalpubliceringen och mina förklaringar till den. Videon utgörs av ett klipp från programmet Sverige idag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Meteorolog Nitzan Cohen ger en sammanfattning av månadsöversikten i ”Sverige idag”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer