Konsekvensanalys för resten av september. Gröna linjerade fält visar på områden med mer regn eller markerar regn av betydelse, turkos att det kan röra sig om snö. Ju rödare färger desto varmare luftmassa väntas, samt att det berörda området kan ha olika grad av att vara varmare än brukligt. Foto: SVT

Månadsöversikt för september

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit lite av en blandad start på september. Föregående version av månadsöversikten antydde att det inte kommer röra sig om någon ”september 2016” som var mycket varm i flera omgångar. Och det verkar stämma, trots lite sensommarvärme härom veckan i den södra halvan av Skandinavien framförallt. Framöver blir de varma dagarna allt färre, men någon liten värmepust söderifrån är väl inte helt osannolik.

Uppdaterad 14 september, texten justerades lite den 18 september. Originalpublicering 31 augusti.

Resten av september
Det verkar troligt att resten av september i hög grad präglas av högtrycksaktivitet över nordöstra Europa med ett relativt starkt inflytande över Skandinavien. Det är inte heller osannolikt att det här högtrycket kan byggas upp rakt över Skandinavien i omgångar också. Dessa detaljer är svåra att avgöra i en längre översikt, eftersom det hänger ihop med detaljer i hur energifördelningen mellan det lågtrycksområde som dominerar över Nordatlanten och högtrycket över nordöstra Europa utvecklar sig.

I sin helhet ser det ut som att vi går mot en övervägande torr period över Skandinavien, Finland och västra/nordvästra Ryssland. Det är ganska kall luft anslutet till det här. För Skandinaviens del kommer vädret till största del kännas höstlikt, i linje med vad som förväntas i andra halvan av september (mer eller mindre). Enstaka varmare dagar kan förekomma, speciellt om lite varmluft från sydväst kan pressas norrut kortvarigt. Lite regn förväntas passera någon gång då och då. Kanske något mer ordentlig lågtryck med regn. Energi från forna tropiska oväder påverkar detaljerna i väderutvecklingen. Det är dock troligt att när den extra energin ”blåst” igenom systemet så kommer själva ”grundläget” tillbaka och högtrycket österifrån kan då åter förstärkas in över Skandinavien.

Regn och skurar passerar över södra Europa, alternativt återkommer i omgångar under hela perioden. Mellan dessa omgångar kan det vara torrt i ett par dagar. Regnområdena bildas i gränsområdet till den högsommarvarma luften som får allt mindre utrymme vid Medelhavet. Kombinationen mellan omfattande lågtryckstrafik över Nordatlanten och högtrycket i nordost pressar upp lite varmare luft över Västeuropa och de brittiska öarna. Ett och annat regnområde kan passera här, men sett till hela perioden blir det mest torrt.

Svårbedömd månad
September blev en lite svårbedömd månad. Längst ner går det att se hur originalversionen av översikten såg ut genom att titta på videon. Beskrivningen av vecka 36 och osäkerheten kring hur varmt det skulle bli fanns med, vilket är bra. Det blev ju ett par sensommarvarma dagar, speciellt den södra halvan av Skandinavien. Men där tog det stopp. Med facit i hand blir det inte mycket av det ostadiga vädret under vecka 37. Möjligtvis i södra Skandinavien, eftersom det drar in ett mindre lågtryck som passerar rätt snabbt. Sedan tar högtrycket över. Det är dock troligt att beskrivningen av vecka 38-39 kommer stämma in ganska bra, men det förklarar fortfarande inte varför högtrycket förstärks vecka 37.

Den mest troliga anledningen till högtryckets förstärkning är att Madden-Julianoscillationen (MJO) bromsats upp (eller rör sig mycket långsamt) med sin aktiva del över östra Indiska oceanen och Sydostasien. Med ”aktiv del” menas att det är extra mycket kraftiga regnväder och forcering just därifrån. Under den här perioden i september är det vanligt med högtryck över eller en bit öster om Skandianvien om MJOs aktiva del ligger just över östra Indiska oceanen eller Sydostasien.

Potentiellt tydliga samband med MJO
Prognosen på MJO i slutet av augusti, då originalversionen av översikten gjordes, hade en snabbare och tydligare förflyttning av MJO över Sydostasien och in över västra Stilla havet. Detta speglades också i prognosmaterialet för det storskaliga vädret över Europa med kraftigt lågtryck över de brittiska öarna. Denna förflyttning har alltså (i skrivande stund) ännu inte skett såsom den ursprungligen beräknades göra. MJO väntas röra på sig framöver men under försvagning och därför är det osäkert om den kommer ge samma tydliga inflytande framöver eller inte.

Storskaligt läge i oktober, troligtvis i början. Sedan sker sannolikt någon form av storskalig förändring. Foto: SVT

Fortsatt högtrycksbetonat i början av Oktober
Det mesta pekar på att vi får behålla högtrycksaktiviteten när vi går in i oktober, men jag flaggar ändå för stora osäkerheter till följd av det jag beskrivit ovan. Högtrycket står sig ett tag, men sedan sker en förändring i det storskaliga väderläget. En förflyttning norrut eller åt nordväst på högtrycket och tilltagande lågtrycksaktivitet över eller strax öster om Skandinavien som följd.

Eventuellt scenario en bit in i oktober Foto: SVT

Det finns svaga tendenser som pekar på att oktober efterhand kan anta ett storskaligt väderläge som ser ut ungefär som bilden ovan. En sydligare förskjutning på hela systemet ger dock mer högtrycksinflytande över Skandinavien och att lågtrycksområdet koncentreras till Central- och Östeuropa. Jag baserar detta på en rad faktorer. Dels datorberäkningar (modelldata) och dels även statiska utfall för hur oktober sett ut under jämförbara år. Man brukar tala om analoga år. Hittills har perioden april-september 1999 varit en nästan förvånansvärt bra analog storskaligt sett, både sett till helhetsbild och till det storskaliga vädrets skeenden under hela perioden. Även 2012 och 2017 är intressanta år att titta på framöver, trots att somrarna dessa år inte alls liknar årets. Mer om det senare i höst.

Originalpublicering endast referens
OBS! Denna presentation gäller alltså inte längre som översikt, utan endast som referens för hur översikten såg ut från början.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVTs meteorolog Nitzan Cohen ger månadsöversikt för september

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer