Gröna linjerade fält visar på områden med mer regn eller markerar regn av betydelse, turkos snö eller blötsnö och vid blåvita linjerade fält snö. Ju rödare färger desto varmare luftmassa väntas, samt att det berörda området kan ha olika grad av att vara varmare än normalt. Samma gäller för blå färger, ju mörkare blå desto kallare luftmassa kombinerat och avvägt i förhållande till grad av kallare än normalt. Foto: SVT

Månadsöversikt för januari

Uppdaterad
Publicerad

Många gånger kan en månadsöversikt stämma ganska bra i stora drag. Så ser det inte ut att bli denna januarimånad. Utvecklingen har visat sig mycket svår att förutse just nu. Varken med hjälp av datorberäknade prognoser specialiserade på längre översikter eller manuellt genom statistik. Här kommer de senaste tendenserna.

Publicerad 29 december 2021. Uppdaterad 10 januari 2022, kartor + texter.

I originalöversikten diskuterades tendenser till högtrycksuppbyggnad över norra Europa under den här perioden. Detta var tendenserna i såväl vädermodellerna beräkningar som bedömningar utifrån statistik på storskaliga väderutvecklingar. Nu ser det inte ut att bli så. Istället har vi ett högtryck över de brittiska öarna och Nordatlanten och ett stort, kallt lågtrycksområde över västra Ryssland. För vädret under vecka 2, se ordinarie väderprognoser.

Vecka 3
Konsekvenserna för vecka 3 skiljer sig inte markant från den förra varianten av översikten om man ser till luftmassefördelningen (som för övrigt var väldigt osäker). Skandinavien ser ut att ligga i gränszonen mellan ganska mild luft över Central- och Nordvästeuropa och kall luft över norra Skandinavien, samt i öster över Finland och Ryssland. Det väntas däremot bli rätt ostadigt istället för stabilt med i huvudsak nordvästliga luftströmmar. Snöbyar (och regn) vid den norska kusten och i de svenska fjällen där det också blir riktigt blåsigt i början av veckan, men efterhand lugnare. I södra Skandinavien får Danmark och för Sveriges del främst Götaland milt väder och flera passerande regnväder (även blötsnö). I Svealand mest snöfall. Svealand och Norrland får således mest normalt vinterväder. I samband med lågtryckspassagerna kan det också blir riktigt blåsigt över främst södra Skandinavien.

Central- och Östeuropa påverkas även av lågtryckspassagerna över södra Skandinavien, så där lär det passera en del regn och blåst. Längre österut rör det sig om snö istället. Det här området får också relativt milt väder för årstiden. Över Västeuropa är det främst de brittiska öarna som får lite mildare väder än normalt man både Frankrike, Spanien och Portugal får lite kallare än normalt. Till följd av högtrycksbetonat väder blir det mest torrt. Även kring Medelhavet i övrigt allmänt kyligare än normalt för årstiden och vid Mellanöstern väntas en del regnskurar.

Storskaliga vädermönster över och i närheten av Europa under vecka 3. Foto: SVT

Det storskaliga väderläget visar på en högtrycksrygg på Atlanten. En variant av väderregimen ”Atlantic ridge” och således även lite av en negativ blockering (lågtryck över norra och nordöstra Europa). Anledningen till att högtrycket som ursprungsöversikten pekat på uteblivit hänger mest sannolikt ihop med en mycket osäker utveckling hos vädersystem över tropikerna. Speciellt över Stilla havet och Indiska oceanen. Madden-Julianoscillationen (MJO) har varit ovanligt svår att förutse utvecklingen på vilket påverkar förutsägbarheten även för vår del också.

Utvecklingen framöver
Till följd av osäkerheter kring väderutvecklingen i tropikerna, speciellt MJO och andra tropiska vågrörelser, får vi avvakta lite och se åt vilket håll det drar. Det vore inte helt osannolikt att den storskaliga situationen under vecka 3 kan dröja kvar till viss del i vecka 4 också. Jag utesluter ännu inte helt en övergång till mer högtrycksbetonat väder över norra Europa på sikt likt kartan nedan.

Schematisk bild av tryckfördelningen över Europa med omnejd senare i januari/månadskiftet januari-februari. Foto: SVT

Polarvirveln stark
Den stratosfäriska polarvirveln är för närvarande stark och en viss koppling mellan stratosfären (cirka 10-50 km höjd) och troposfären (cirka 0-10 km höjd) finns, men inte entydigt. Vi ser inte en klassisk +AO/+NAO situation över norra halvklotet just nu och väntas inte göra det heller den närmsta tiden. Ännu är en eventuell sudden stratospheric warmning (SSW) och en kraftig försvagning av polarvirveln inte i sikte, men min bedömning är att om det blir någon kommer den inte synas i prognoserna förrän relativt nära inpå själva händelsen.

Originalpublicering
Här hittar ni videon för originalpubliceringen. Observera att den endast är till för att jämföra ändringar i översikten och gäller alltså inte längre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Video: Månadsöversikt januari 2022

En månadsöversikt är inte en regelrätt väderprognos, utan förhåller sig endast till storskaliga väderutvecklingar och vanliga konsekvenser av dessa i större skala. Det är också därför det inte går att göra direkta jämförelser mellan månadsöversikter och vanliga prognoser. Vanligtvis tittar man på en vecka i taget, men ibland även två veckor som är ihopsummerade. En översikt innehåller ofta mer diskussioner där det går att resonera kring olika storskaliga vädersituationer och hur dessa är kopplade till den globala cirkulationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer