Konsekvensanalys vecka 29. Gröna linjerade fält visar på områden med mer regn eller markerar regn av betydelse. Ju rödare färger desto varmare luftmassa väntas, samt att det berörda området kan ha olika grad av att vara varmare än brukligt. Foto: SVT

Månadsöversikt för juli

Uppdaterad
Publicerad

Efter en period med både värme och regn verkar vi gå åt det torrare hållet framöver. Även om värmen dämpas tillfälligt, verkar varmluften vara på väg tillbaka relativt snabbt.

Text och kartor uppdaterade 16 juli. Originalpublicering 30 juni. Se video längre ner för hur översikten såg ut från början.

Vecka 29

Ser man till originalöversikten som publicerades 30 juni verkar det som såg ut att komma vecka 28 dröjt till vecka 29 istället. För annars ligger storskaliga skeenden i linje med det som presenterades från början. Åtminstone på ett ungefär. Det storskaliga vädret rör på sig mycket under vecka 29, därav många pilar i kartbilden ovan

Högtrycksbetonad väder väntas över Brittiska öarna vilket ger torrt och varmt väder där. Nord- och nordvästvindar väntas ge relativt svalt väder över Skandinavien. I södra Skandinavien kanske mer normala sommartemperaturer, men det lär kännas lite mindre varmt jämfört med hur det varit på ett tag. Kortvarigt passerar något regn åt sydost, därefter följer torrt väder. Norra Skandinavien får ordentligt svalt till en början, och i delar av Skanderna (fjällkedjan) väntas en del regn. Högtrycket från Brittiska öarna börjar sedan röra sig österut och för med sig varmluften tillbaka, först över södra och efterhand även till norra Skandianvien.

Högtrycket över Brittiska öarna sträcker sig även upp mot Island inledningsvis och väntas ge mest torrt väder där inledningsvis, dessutom blir det lite varmare än brukligt. Samtidigt flyttas det här högtrycket österut efterhand vilket lämnar plats får ett mindre lågtryck västerifrån. I Tyskland och delar av Benelux blir det ett välbehövligt uppehåll med mest torrt väder, men i takt med att lågtrycket från väster närmar sig finns risk för nya kraftiga regnväder. Ett annat område med kraftigt regn och åska finns över Balkan under inledningen av veckan, men dessa drar bort efterhand och det väntas bli torrare.

Konsekvens analys vecka 30. Gröna linjerade fält visar på områden med mer regn eller markerar regn av betydelse. Ju rödare färger desto varmare luftmassa väntas, samt att det berörda området kan ha olika grad av att vara varmare än brukligt. Foto: SVT

Vecka 30

En komplex prognos för tropikerna tror jag är orsaken till att det är lite svårt att bedöma vad som exakt kommer hända när vi går in i vecka 30. Därav alla dessa frågetecken. I det stora hela följer detta tidigare översikt.

Högtrycket som letar sig in över norra Europa fortsätter att flytta sig lite österut samtidigt som det ganska svaga lågtrycket som under löpet av vecka 29 tar sig in över Brittiska öarna letar sig vidare österut och åt nordost. Och det är här ett par stora frågetecken uppstår. Det mesta pekar på att högtrycket i någon form består över nordöstra Europa men försvagas successivt. Det innebär att fuktig och varm luft drar upp över Skandinavien i takt med att det här ganska svaga lågtrycket närmar sig. Sannolikt är då Danmark, Västsverige och Sydnorge först ut med att få mer regn- och åskskurar. Och nu är då frågan hur snabb den här processen är.

Alternativet ”Snabb övergång”

Vid en snabb övergång blir det allt ostadigare väder över under löpet av vecka 30, men förhållandevis varmt så länge det inte är för mycket moln eller regn förstås. Generellt något mindre regn över östra Sverige. De senaste prognoserna från våra vädermodeller har indikerat att ett mer omfattande lågtrycksområde kan förstärkas över Norska havet och bryta ner högtrycket i öster. I ett sådant fall blir det sydvästvindar och ganska ostadigt när juli blir augusti. Sydöstra Sverige kanske blir något stabilare och varmare även i ett sådant läge, men marginellt.

Alternativet ”Högtrycket blir kvar längre”

En ganska vanlig företeelse under somrar med mer eller mindre högtrycksbetonat väder i juli är att det består en bit in i augusti också. Någon vecka eller så in i månaden sker sedan ett skifte till mer tydligt lågtryckspräglat väder. Det är ingen regel att det blir så förstås, men det är inte så ovanligt. I år tror jag att något i den stilen kan vara möjligt och att högtrycket bryts ner lite för snabbt i nuvarande prognoser. Prognosen för utvecklingen i tropikerna skulle absolut kunna bana väg för det, om jag tolkat det rätt. Det skulle alltså innebära att lågtrycket över Brittiska öarna bryts ner mer och högtrycket förstärks (genom en process som kallas cyklonisk vågbrytning). Det ger i sin tur mer regn i Centraleuropa och kanske regnskurar till och från i västra och södra Skandinavien samt torrare i östra och norra Skandinavien. I så fall blir också luftmassan varm och kanske bitvis riktigt varm.

Kopplingar till sommaröversikten

I maj publicerades en översikt för sommaren 2021, med scenario 1 som huvudscenario (se bilden nedan eller klicka på länken. Den visar alltså den förväntade summeringen av sommaren 2021 för hela perioden juni till augusti och inte bara en enskild månad. Om det storskaliga vädret kommer verifiera någorlunda bra med denna juliöversikt, kommer även scenario 1 ligga ganska bra till. Den storskaliga utvecklingen i juni har också mer eller mindre legat i linje med jämförbara år och det ger ett visst stöd åt scenario 1, förutsatt att inget stort och oväntat händer.

Sommaröversikt scenario 1 Foto: SVT

Den största osäkerheten i norra Europa är faktiskt norra Skandinavien. Visserligen har en stor del av juni bjudit på svalt väder i området, delvis även en del regn även om det varierar lokalt. Ovanligt höga temperaturer i början av juni ger dock ett temperaturöverskott där för månaden som helhet. Om det blir flera varma dagar där även i juli (vilket juliöversikten antyder, om än med viss osäkerhet i andra halvan av månaden) finns en risk att värmenivån just där blivit underskattad för sommaren som helhet.

Originalpublicering från 30 juni

Titta gärna på videon som visar hur originalpubliceringen den 30 juni såg ut. Text och kartor uppdaterade 16 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.