Vecka 50-51. Helfärgade områden indikerar en kombination mellan luftmassor och hur dessa kan tänkas avvika från sina normala lägen under vintern. Blå toner innebär kallt och röda toner milt/varmt. Streckade områden med grön ton indikerar ostadigt med regn, turkos en blandning mellan snö och regn och blå snö. Foto: SVT

Prognos för veckorna innan jul

Publicerad

December inleddes kallt och efter ett avbrott med mildluft kommer kalluften vända tillbaka med början i norr. I slutet på vecka 49 kommer den kallare luften till baka även längre söderut, men södra Skandinavien är fortsatt svårbedömt.

Publicerad 22 november 2019. Uppdaterad 4 december.

Vecka 50-51
Kalluften återvänder även en bit södrut över Skandinavien till slutet av vecka 49 och in i vecka 50, men framtiden för den är oviss. Det skulle vara föga förvånande om mildluften blandas in om vartannat och att det kommer växla en hel del. I mellersta och norra Skandinavien är det större sannolikhet att det blir kallt överlag. Det mesta pekar också på att vi går mot mer högtrycksbetonat väder efterhand. Det skulle inledningsvis kunna ge milt väder här med ganska stor utbredning – mer novemberlikt kan man säga. Det gäller om högtrycket håller sig i öster eller sydost. Men om det byggs upp ett högtryck över Skandinavien kan det istället bli ganska kallt. Fortsättning följer...

Det mesta pekar också på att det efterhand blir mildare än brukligt över östra Europa upp mot västra Ryssland. Exakt i vilket utsträckning är fortfarande osäkert, men det rör sig om det detaljer. Eftersom det rör sig om högtrycksbetonat väder blir det också torrare. Frågan är om det kommer gälla Balkan eller inte. I Västeuropa fortsatt ostadigt till och från.

Resonemang för den intresserade
Det är mycket svårt att göra prognoser just nu – både på kort och lång sikt. Väldigt många faktorer påverkar det storskaliga vädret samtidigt och det är väldigt svårt att veta vilket eller vilka av fenomen som påverkar mest just nu.

Den stratosfäriska polarvirveln (10-50 km höjd) är försvagad och tyngdpunkten på den har förskjutits in över Sibirien. Det ser ut som att vi kommer få en effekt av detta ner i troposfären (0-10 km höjd) med en viss fördröjning. En koppling mellan troposfär och stratosfär med virvel över Sibirien kan innebära kyla hos oss, men det hänger på detaljer i virvelns exakta form.

Madden-Julian oscillationen, MJO, har bromsat in i fas 2/3 vilket innebär att den befinner sig i Indiska oceanen. Det är dock väldigt osäkert hur MJO påverkar vädret hos oss just nu. Vanligen kan man relatera MJOs faser till vissa trycklägen med en viss fördröjning – men just nu verkar inte atmosfären svara mot någon sådan statistik. Det har sannolikt en koppling med det som kallas för Indian ocean dipole (IOD), som är i sin positiva fas. Det är ett fenomen i Indiska oceanen där skillnader i havstemperatur påverkar vädrets beteende. Positiv fas av IOD innebär att havsvattnet är varmare i västra Indiska oceanen och kallare i östra. Där vattnet är varmare blir det mer regn, där det är kallare mindre regn (detta är en av orsakerna till torkan i Australien). IOD kan också påverka MJOs beteende och dess förmåga att påverka vädret på våra breddgrader. Exakt hur är svårt att bedöma. Detsamma gäller den El Niño modoki som råder just nu i centrala Stilla havet.

Så vad är det som påverkar mest? Är det MJO, polarvirveln eller något annat? Det är en svår fråga. Därför återstår det att se hur prognosen verifierar och om modellerna hakar på den här tankegången. Hittills har det varit lite blandat. Mildluften fick betydligt större utbredning norrut än tidigare väntat under en del vecka 49. Samtidigt återkommer kalluften ganska snabbt i norra och mellersta Skandinavien, vilket gör att som helhet blir verifikationen för vecka 49 kanske inte så tokig trots allt.

Foto: SVT

Såhär såg prognosen ut för vecka 49. Området över södra Skandinavien där det är osäkert och troligen varierande är tydligt markerat. Här får vi också störst variation under veckan, visar det sig med facit i hand. I Centraleuropa blir det ett par dagar som blir lite torrare på grund av ett högtryck som sedan bryts ner och nya regnväder drar in västerifrån och ner åt sydost – såsom prognosen antyder. Östra Spanien dras med ett mindre lågtryck som kan ge intensiva regn, men sedan blir det torrare och varmare. Att fånga alla detaljer i vädret när man gör veckoöversikter (som tillsammans blir en månadsprognos) är mycket svårt. Det är därför man bara kan bedöma den samlade bilden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer