• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Generella drag för vecka 29 Foto: SVT

Ny prognos: Resten av juli och en bit in i augusti

Det är svårare än man tror att göra den här typen av prognoser ibland, speciellt under sommaren. Det mesta tyder dock på att resten av juli mestadels blir varm. Det är inte omöjligt att även augusti till stor del blir en varm månad, men det råder fortfarande stora osäkerheter.

Vecka 29: Utbredd värme
En varm luftmassa väntas täcka stora delar av Europa. I de östra delarna ostadigt med regn och åska, kring Medelhavet bitvis skurbetonat. Över Centrala och norra Europa väntas periodvis torrt väder, men man får räkna med en del mindre områden med regn som kan passera eller att det dyker upp stråk med lokala regn- och åskskurar här och var. Brittiska öarna får efterhand ostadigare väder med dämpad värme som följd.


Vecka 30: fortsatt utbredd värme
Värmen ligger kvar i norra Europa när vi går mot månadsskiftet, men efterhand väntas det högtryck som håller värmen på plats ge vika och lämnar då plats för lite ostadigare väder. I östra Europa blir det istället torrare generellt, efter en längre period med ostadigt väder. Kring Medelhavet sker inga större förändringar
 Vecka 31: Ostadigare i norra Europa
På längre sikt blir prognoserna allt osäkrare. Däremot blir jag föga förvånad om norra Europa ändå får en liten period med ostadigare och bitvis svalare väder, speciellt i norra Skandinavien och på Brittiska öarna. Både prognoser och så kallade motsvarande (analoga) år visar på en sådan möjlighet. I övrigt fortsatt utbredd värme.Vecka 32-33: Eventuellt torrt igen en bit in i augusti
När vi kommer in en bit i augusti blir prognoserna väldigt osäkra, men ser man till vissa svaga tendenser samt motsvarande (analoga) år kan det mycket väl bli en viss återgång till mer högtrycksbetonat och därmed också torrt väder i norra Europa. Lite svårare är det att veta hur varmt det kan tänkas bli. Södra- och eventuellt Centraleuropa kan bli regnigare än brukligt om det här väderscenariot slår in. Det finns dock exempel där det blivit ett totalomslag och att augusti i så fall kan bli ostadig som helhet.

Stora osäkerheter på längre sikt
Vi går in i ett skede där en hel del tropiska stormar aktiveras i Stilla havet och även på Atlanten. Dessa kan komma att ge stor påverkan på den generella strömingen och därmed också det väder vi får i stora drag.

Så görs vår månadsprognos

Visa

För att göra en månadsprognos används olika vädermodeller som beräknar vädret på längre sikt. Dessa jämförs sedan med varandra. Man tittar på olika parametrar, såsom temperatur- och nederbördsavvikelse, luftströmmar på höjden, trolig placering och rörelse av hög- och lågtryck osv. Samtidigt är även tidigare år med liknande väderhistorik ett verktyg i bedömningen. Om dessa år har vissa gemensamma nämnare i hur vädret sedan utvecklade sig, kan det antingen ge ett underlag som stödjer modellernas lösning eller öppna upp för alternativa lösningar. Det är den samlade bedömningen av detta som står till grund för kartorna ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer