• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det brinner i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Vecka 30-31. Stora blå, streckade områden visar var det är tänkt att regna mest. Är områdena små är det mer en indikation på att det kan regna till och från, men placeringen är godtycklig. Röda nyanser ska ge en känsla för hur varm luften är och behöver alltså inte betyda avvikelse från något normalvärde. Foto: SVT

Prognos för resten av juli

Publicerad

Det svala vädret över norra Europa ser ut att ge vika. Någon klockren högtrycksblockering är inte i sikte just den närmsta tiden, men sannolikheten för det ökar eventuellt något under månadens sista tredjedel. Trots det kan resterande två tredjedelar av juli bjuda på både värme i omgångar och enstaka välbehövliga regn.

Vecka 30-31
Det svala och ostadiga vädret över västra Ryssland bör tillslut ge med sig och då ökar sannolikheten för ett ordentligt högtryck att byggas upp där. Det sträcker sig i så fall sannolikt in över Skandinavien också. Det skulle innebär varmt väder överlag med utbredd högsommarvärme i flera omgångar. Samtidigt väntas ostadigt väder över Central- och Sydosteuropa. Blir detta långvarigt ökar risken för översvämningar och jordskred. Beroende på högtryckets exakta placering kan regn- och åskskurar tidvis nå upp över Skandinavien också. Skulle det bli en torrare variant kan vi räkna med stor risk för skogsbränder.

Prognosen för Västeuropa är extra svår eftersom det är små detaljer som blir avgörande. Eventuellt blir det ostadigt och svalare till följd av att lågtryck västerifrån behåller sin styrka och glider in på en sydligt bana, det gäller speciellt Frankrike och Brittiska öarna. Spanien och Portugal får förmodligen fortsatt torrt väder om ett sådant scenariot slår in.

Det ska tilläggas att prognosen vecka 30-31 är rätt osäkert fortfarande, men om allt klaffar så är det kanske en fullt rimlig utveckling. Det är dock inte säkert att ett ordentligt högtryck etablerar sig redan i början på vecka 30 utan kan dröja lite. Man kan dock vänta sig att det bör dyka upp under den här perioden. Om det slår in, ligger det helt i linje med säsongsöversikten från maj. Den kan du läsa här.

Resonemang för den intresserade

Det är mycket som pågår samtidigt just nu. Efter en så kallad final stratospheric warming, FSW som hade mer dynamiska, eller enklare beskrivet, sammankopplade inslag med troposfären (cirka 0-10 km höjd där vi befinner oss), satte sin prägel över vädret i både maj och juni. Över Arktis har vädret generellt varit högtrycksbetonat och i det ingår den beryktade Grönlandblockeringen. Innan den mycket intensiva och rekordartade värmböljan i slutet av juni hade delar av Västeuropa rätt svalt och ostadigt väder när lågtrycken gick på sydlig bana. Varm luft täckte Central- och Östeuropa, samt Skandinavien och Finland i början av juni efter att maj avslutats med en köldknäpp.
En Grönlandsblockering, som ofta sammankopplas med kallt väder hos oss, kan under vissa förhållanden bidra till det motsatta.

Effekten från vårens FSW har stått sig länge, men den ser ut att vara på väg att minska drastiskt i mitten på juli.

Tropikerna påverkar
Just nu ser det ut som att vädret över Europa verkar påverkas av hur tropiska regnväder rör sig, samt förstärks och försvagas över tropikerna i Indiska oceanen och Stilla havet. Madden-Julianoscillationen, MJO, ser ut att driva vågrörelser i atmosfären österut. Samtidigt har El Niño (central variant/Modoki) försvagats, men vattnet i Stilla havet är fortfarande ganska varmt, speciellt en bit norrut. För den som klickar sig vidare och läser artikeln om MJO, är det kanske bra att veta att effekterna hos oss såhär års kan vara lite annorlunda än de som anges i artikeln. Dessa gäller främst vintertid.

MJO förstärks nu över Afrika och vi kan räkna med att den Västafrikanska monsunen får lite fart. Vi ser också att det bildats ett tropiskt oväder i Mexikanska golfen – när resterna av den sugs upp i västvindbältet kan det påverka vädret här. Tropiska orkaner innehåller mycket energi och kan förstärka både hög- och lågtryck. MJO väntas sedan fortsätta vidare in över Indiska oceanen.

Komplicerade fysikaliska processer kring hur luften rör sig i förhållande till jordens rotation kan också påverka vågrörelser i atmosfären. Detta kan också kopplas till variationer och rörelse hos tropiska regnväder (bland annat). Samtliga av dessa processer har vägts in i framtagandet av den här månadsprognosen och bedömningen har blivit att vi borde gå mot en stabilisering.

Jämförbara år
Det finns en del likheter i år med somrarna 1995, 1997 och 2002. Samtliga av dessa hade mer högtryckspräglat väder under sommarens andra halva. Men det finns också några andra intressanta år att jämföra med som följer i samma spår, som kanske till och med passar bättre. Det är främst 2003, men också 1969. Mycket spännande att följa detta, så fortsättning följer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer