Vecka 42 Foto: SVT

Oktobervädret: Först milt, sedan kyligare

Publicerad

Utbredd värme när sydvindar dominerar en bit in i oktober, vilket också ger det man kallar för ”Brittsommar” i åtminstone södra Skandinavien. Lågtrycken håller sig mest på Atlanten till en början, men får efterhand mer utrymme över norra Europa. Mot slutet av månaden finns eventuellt en lite större väderomläggning i sikte.

Vecka 42 (14-21 oktober, se ovan): Mildvädret fortsätter
Det mest sannolika är att högtrycket ändå fortsätter att dominera i någon form och ger mest torrt väder i östra och centrala Europa. Sannolikt fortsätter sydvindar föra upp mild luft långt norrut, lite beroende på högtryckets placering. Samtidigt ser lågtryck med tillhörande fronter kunna passera i något högre grad över Skandinavien vilket ger fler regnväder, speciellt längst i norr där det även kan vara snöinslag i högre terräng.


Sydvästra Europa ser ut att få allmänt ostadigt väder och vid östra Medelhavet börjar fler höstregn passera. Dessa höstregn föregås ofta av mycket varma ökenvindar.


Vecka 43-44 (22 oktober-4 november): Kallare efterhand
Perioden inleds med fortsatt milt väder till en början. Det mesta tyder nu på att tyngdpunkten lågtrycksaktiveten över Nordatlanten flyttas bort över västra Grönland och att det blir allmänt mer högtrycksbetonat väster om Brittiska öarna. Detta ger nordliga luftströmmar med svalare väder än brukligt över sydvästra och centrala Europa.

När vi kommer närmare månadsskiftet finns just nu en tendens till mer högtrycksbetonat väder norr om oss och att tendensen förstärks ju längre in i november vi kommer. Detta är också ett tecken på att den stratosfäriska polarvirveln, som gradvis förstärks ju närmare vintern vi kommer, är svagare än normalt. Detta syns också i att tendenserna för NAO-fasen, som är negativa när vi går in i november. Negativ NAO kan man ofta kan associera med kallare väder hos oss under vinterhalvåret. Jag kommer att förklara vad positiv och negativ NAO innebär mer konkret vid ett senare tillfälle.

Prognoserna på längre sikt är alltid osäkra, men står sig tendensen mot negativ NAO kan det mycket väl slå in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer