Stora blå fält: Regniga områden. Små blå fält: Lokala skurar Röda nyanser: Kombination mellan tänkt luftmassefördelning och avvikelse från det som är brukligt. Foto: SVT

Prognos för resten av september

Publicerad

September kommer avslutas mer höstlikt än det var tänkt från början. Räkna inte med några långa perioder med utbredd sensommarvärme. Istället bör hösten sakta men säker avancera allt längre söderut.

Vecka 38
I stora drag verkar mönstret stämma tillräckligt bra med den ursprungliga månadsprognosen för september, men när man kommer närmare i tid behövs förstås några justeringar. Det ser ut att byggas upp ett lite starkare högtryck över Brittiska öarna vilket ger rätt höga temperaturer för årstiden där, likaså över resten av Västeuropa. Kring Medelhavet periodvis en del regnskurar och åska precis som tidigare.

Norge, mellersta och norra Sverige, samt Finland och västra Ryssland får typiskt höstväder med lokala skurar. I Norge och de svenska fjällen en del regn och i högterrängen förmodligen blötsnö. Periodvis även blåsigt. Södra Skandinavien för överlag torrt men eventuellt några enstaka regnväder. Temperaturerna blir typiska för årstiden, om nu inte lite varmluft kan leta sig in västerifrån tillfälligt. Det sistnämna är en osäkerhet att ha i åtanke.

Stora blå fält: Regniga områden. Små blå fält: Lokala skurar Röda nyanser: Kombination mellan tänkt luftmassefördelning och avvikelse från det som är brukligt. Foto: SVT

Vecka 39
Högtrycket som ursprungsprognosen hade över Skandinavien hamnar längre västerut än tänkt. Det betyder att framförallt Brittiska öarna får en del värme inledningsvis. Högtrycket ska fortsätta röra sig allt längre västerut och frågan är hur snabbt detta sker. Det blir också mest torrt och skapligt varmt över Väst- och Centraleuropa om prognosen slår in. Något färre skurar än tidigare väntas kring Medelhavet, istället kan det eventuellt dra ner något regn mot Mellanöstern.

Över norra Europa blir det istället mest nordliga eller nordvästliga luftströmmar vilket ger klassiskt höstväder med enstaka mindre regnväder eller skurområden, men också en del sol. I södra Skandinavien kan det fortfarande slinka in värme kortvarigt. Placeringen av högtrycket i väster är helt avgörande i denna fråga.

Stora blå fält: Regniga områden. Små blå fält: Lokala skurar Röda nyanser: Kombination mellan tänkt luftmassefördelning och avvikelse från det som är brukligt. Foto: SVT

Vecka 40, alternativt 40-41
Den här perioden är lite knepig eftersom under sista veckan i september väntas en ny omgång med tropiska orkaner över Atlanten som förr eller senare når upp i Västvindbältet. Det kan komma att påverka det verkliga utfallet en del. Blir därför inte förvånade om det tidigare väntade högtrycket kan dyka upp över Skandinavien i alla fall i inledningen av oktober, även om det inte är den mest sannolika utvecklingen just nu.

Det ut som att vi får ett högtryck över norra Atlanten och upp mot Grönland vilket ger kyligt väder i Skandinavien samt över en stor del av Väst- och Centraleuropa. Kring Medelhavet och över Sydosteuropa varmt och mest torrt. I denna typ av väderläge är kortare värmeböljor i Mellanöstern inte ovanliga. Det är för övrigt ett ganska typiskt höstfenomen just där.

Brittsommar eller inte?
Den sista kartan (vecka 40-41) kan ge intrycket att en ”brittsommar” känns utesluten. Så behöver det inte vara. Eftersom osäkerheten är stor för den här perioden kan det mycket väl komma upp värme igen kring perioden 4-10 oktober. Det finns en viss sannolikhet att ett högtryck byggs upp ost eller sydost om Skandinavien och att lågtrycken och regnet knuffas västerut istället – speciellt under vecka 41.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer