Tabell som visar ungefärlig medelglobalstrålning per dag i kWh per kvadratmeter under mitten av februari, mars och april för fyra olika platser i Sverige. Foto: SVT Design/SVT Väder

Mer tryck i strålarna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som norra halvklotet alltmer lutar mot vår närmsta stjärna ökar också risken för att bränna sig

Vi är inne i en spännande period där solen betyder allt mer för temperaturen på marken. I december och januari är det luftmassor och molntäcke som helt avgör vilken temperatur du har. Är det till exempel klart när kall arktikluft tagit sig in över landet blir det flertalet minusgrader. Om det istället är molnigt kan det bli tal om blidväder den kalla luften till trots.

Men nu när jordaxeln vrider kommer solen. Värdena i tabellen anger den energimängd solen normalt ger under en dag i mitten av månaden. Kiruna ligger för tillfället långt efter men kommer göra en fantastisk upphämtning till i mitten av mars. Fyra gånger så mycket energi strålar då in och staden hinner ikapp städerna i söder. Och i mitten på april går man om.

Den ökande solinstrålningen värmer upp luften och gör att de första små stackmolnen kan bildas. Vi får dagsmeja och större temperaturkontraster mellan dag och natt. Härliga vårtäcken för oss meteorologer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vår

Mer i ämnet