Isig brygga Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nedisning till havs

Uppdaterad
Publicerad

Nedisning till havs innebär havsvatten som fryser fast på fartyg. När ytvattentemperaturen sjunker under +4 °C finns risk för nedisning i kombination med blåsigt väder.

Som underkylt regn
Ytvattnet kanske håller plusgrader, men vid stänk och dylikt så uppstår ett liknande fenomen som vid underkylt regn. Även om ytvattnet håller plusgrader så kan det vara flera minusgrader i luften och även på däck. Havsdropparna underkyls eller fryser direkt till is när de träffar fartygets kalla yta.

100-tals ton is
Vid blåsigt väder blir stänk och överspolningar mer påtagliga där is kan bildas på för, däck samt överbyggnad. Vid kraftig nedisning till havs kan stora delar täckas av ispansar som ökar dess totala vikt avsevärt – kanske med hundratals ton. Det kan begränsa möjligheten att styra och försämrar dessutom stabiliteten. I värsta fall förskjuts tyngdpunkten så högt att fartyget riskerar att slå runt.

Sakta ner
Då vädersituationen är sådan att nedisning kan befaras så ombeds fartyg, som vintertid trafikerar Östersjöområdet, att sakta ner och ta det varsamt ute på havet. Fartyg i hamn bör även ligga kvar till dess att väderläget har förbättrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet