I november kan vädret variera mycket. Dels från år till år, men även under en och samma novembermånad. Ibland får kalluften och vintervädret fri tillgång till hela landet, medan det andra gånger är milt, ostadigt och blåsigt som gäller. På senare år har milda novembermånader övervägt, där 2020 och 2011 är de novembermånader som sticker ut mest som mycket varma, medan den senaste över lag rejält kalla november vi haft inträffade 2010.
Dimma, gråväder och händelsefattigt väder är ofta återkommande i november, men än med en avsevärt ljusare nyans av grått om snön lagt sig. Solens tama novemberstrålar går bet mot dimmolnen, så vill det sig illa kan det gå veckor mellan solglimtarna, och många av rekorden i landet gällande minsta antal soltimmar är på bara en handfull timmar för hela månaden. Om kylan däremot får överhand är det mer sol som gäller, men också en tidig start på vintern långt söderut. I söder är dock vinterväder och snötäcke i november sällan bestående, så frågan är mest hur länge det dröjer innan mildluften och gråvädret tar över igen. Med en allt ökad temperaturkontrast i nordsydlig led ökar även sannolikheten för stormar, men det är inte alla novembermånader som bjuder på stormar.
Datumen i almanackan må ge grundförutsättningarna, men till slut är det ändå de naturliga vädervariationerna som ger oss det väder vi får. Snittemperaturen i november kan faktiskt vara högre än oktober. Det är ytterst sällan som så sker, men senast det hände var i november 2009 när en kall oktober följdes av en varm november. Det resulterade i att östra Norrland och stora delar av Svealand och Götaland hade varmare i november än i oktober.
Under milda höstar kan snöbristen vara påtaglig i november. Rekordsent datum för barmark i hela landet är den 17 november 2011 då ingen av landets många stationer som mäter snödjup hade något mätbart snötäcke. Annars är ju senare delen av november en relativt pålitlig snömånad i främst Lappland och en bit söderut i fjällen, även om det varierar mycket från år till år när snösäsongen drar igång på allvar i norr. Drar kylan igång tidigt är november mer av en vintermånad än en höstmånad, vilket bland annat novembers svenska köldrekord på 43 minusgrader och novembers svenska snödjupsrekord på 190 cm är tydliga bevis för. Kanske ändå att snörekordet i Götaland för november är än mer imponerande. Många minns säkert det hiskeliga snöovädret som slog till i söder den 17 november 1995, varefter snön den 18–21 november låg 98 cm djup i Ödeshög i Östergötland.
Sen sommar ja, men ingen sensommarvärme
I söder kan den meteorologiska sommaren hänga kvar in i november. Inte i normalfallet och långt ifrån varje år förstås, men det händer ibland. Som längst har sommaren hängt kvar till den 18 november, för rekordsent startdatum för hösten är nämligen den 19 november 2015 i Utklippan i Blekinges yttre östra skärgård samt i Skillinge vid den skånska sydostkusten. Samtidigt har vintern oftast sedan länge gjort entré i norr, varvid vi då har tre årstider samtidigt. Att så sker är dock avsevärt vanligare i oktober än i november ska sägas.
Någon direkt sensommarvärme är det dock aldrig tal om i november. Dryga 15 grader kan det bli, men mer än 18,4 grader har ännu inte uppmätts i Sverige i november. Att den meteorologiska sommaren ändå hänger sig kvar så långt in på höstsäsongen beror ju på sedan sommaren uppvärmt vatten i främst haven, men även i större sjöar och vattendrag och därmed den inneboende tröghet som finns under väderåret.
Klart varmare i norr
Hela landet är statistiskt sett varmare nu i november med referensperioden 1991–2020 än med den förutvarande referensperioden 1961–1990. Förändringen som skett är tydligast i norra och mellersta Sverige där medeltemperaturen nu mestadels är 1 till nära 3 grader högre än tidigare, medan förändringen i Götaland till stor del är under 1 grad, och lokalt bara enstaka tiondelar av en grad. För samtliga svenska temperaturstationer som det finns normalvärdesstatistik för (dryga 700 stycken) ligger snittförändringen på 1,2 grader varmare nu än tidigare.
För nederbörd är förändringen i och med referensbytet inte lika tydlig eller enhetlig. Dessutom är det mest smärre justeringar det handlar om, mestadels mindre än 10 millimeter. I genomsnitt för riket som helhet är novembernederbörden i stort sett oförändrad, eller 98 % (1,6 mm) för att vara exakt. Det finns inga tydliga regionala skillnader, utan mer lokala variationer som slår lite olika i olika delar av landet. Dock är det ändå en övervikt åt det torrare hållet i främst delar av sydvästra Götaland där de flesta platser återfinns, som nu har minst 10 mm torrare i november än tidigare.