Tropiska orkanen Harold över Vanuatu i södra Stilla havet 6 april kl 07.30 UTC Foto: Stormgeo/IR

Orkanen Harold över Vanuatu

Uppdaterad
Publicerad

En tropisk orkan i södra Stilla havet har passerat Solomon-öarna och orsakat 27 döda. Under måndagen är Harold på väg över den lilla sårbara ögruppen Vanuatu med 300 000 invånare. Orkanen har under måndagen vindstyrkor på 60 m/s, men högre i vindbyarna och ett lufttryck i centrum på 930 hPa. Harold verkar värst drabba den näst största staden på Vanuatu, Luganville med våldsamma vindar, skyffall med översvämningsrisker samt stormvågor som sköljer in från havet. Bilder har kommit på avslitna tak och el-ledningar som rivits ned. Med utslagen el kommer informationen om skador förmodligen att dröja några dagar.
Vanuatu är än så länge fritt från Covid-19 men riskerar förstås få dit smitta genom nödvändig hjälp som anländer från andra länder.
Harold fortsätter under tisdag-onsdag mot Fiji med framförallt rikligt med regn och översvämningsrisker. Harold beräknas ligga strax söder om Fiji på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer