Pärlemormoln den 2/12 2019. Foto: Björn RistnerVisa alla (7)
Visa alla (7)

Pärlemormoln

Uppdaterad
Publicerad

Molnens kronjuvel, pärlemormolnen, är en raritet. De bildas högt upp i atmosfären på 20–30 km höjd i den så kallade stratosfären. Molnen är pärlemorfärgade och syns vanligen i samband med gryning eller skymning och oftast långt norrut samt under vintern. De består av pyttesmå is- eller vattenpartiklar samt svavelsyra och salpetersyra.

För att molnen ska bildas behöver det vara under 75 minusgrader varför de huvudsakligen syns på höga breddgrader som till exempel här i Skandinavien, eller i Skottland och på Antarktis. Luften i de lägre nivåerna behöver vara klar och ren för att molnen ska synas med sina vackra färger. För att alla pärlemorfärgerna ska synas behöver också storleken på partiklarna vara lika så att ljuset från solen kan spridas på ett likartat sätt för varje våglängd. Då uppstår en så kallad irisering, som gör att molnen skimrar vackert som pärlemor. Om molnen bildas av olika stora partiklar blir de silvervita.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer