Pärlemormoln över Sundnäs Arjeplog den 17/1-2022 Foto: Christer BerglundVisa alla (9)
Visa alla (9)

Pärlemormoln

Uppdaterad
Publicerad

Molnens kronjuvel, pärlemormolnen, är en raritet. De bildas högt upp i atmosfären på 20-30 kilometers höjd i den så kallade stratosfären.

Pärlemormoln syns vanligen i samband med gryning eller skymning och oftast långt norrut samt under vintern.

De består av pyttesmå is- eller vattenpartiklar samt svavelsyra och salpetersyra. För att molnen ska bildas behöver det vara under -75 grader, varför de huvudsakligen syns på höga breddgrader som här i Skandinavien, eller Skottland och Antarktis. Luften i de lägre nivåerna behöver vara klar och ren för att molnen ska synas med sina vackra färger.

För att alla pärlemorfärgerna ska synas behöver också storleken på partiklarna vara lika så att ljuset från solen kan spridas på ett likartat sätt för varje våglängd. Då uppstår en så kallad irisering, som gör att molnen skimrar vackert som pärlemor. Om molnen bildas av olika stora partiklar blir de istället silvervita.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet
Pärlemormoln över Sundnäs Arjeplog den 17/1-2022 Foto: Christer Berglund
Pärlemormoln över Kiruna, Lappland, 17 januari 2022 Foto: Nina Sarri
Pärlemormoln. Vojmån, Södra Lappland, 23 december 2017. Detta var nog de största och mest färgintensiva pärlemormoln jag någonsin sett under 40 år. De var illgröna, koboltblå och cerisrosa. Helt makalöst! Foto: Annjessica Ericsson
Foto: Birgitta Filipsson
Foto: Sara Kopparmalms
Vackra moln över Kiruna 15 december 2015 Foto: Lena Similä
Kiruna 15 december 2015 Foto: Anders Flygare
Arjeplog 15 december 2015 Foto: Therese Lindmark
Pärlemormoln över Kiruna 15 december 2015 Foto: Mats Eriksson