Polarjetströmmens ungefärliga läge 1-5 december. Foto: SVT

Polarjetströmmen i berg- och dalbana

Polarjetströmmen, den kraftiga vind på hög höjd som uppstår på grund av temperaturskillnader i atmosfären väntas vara riktigt svängig under kommande period för Europas del.

Polarjetströmmens ungefärliga läge 1-5 december

Kallare luft har dragit ner över Skandinavien lagom till slutet av november och början på december. Polarjetströmmen som sedvanlig ordning bidrar till det väder vi får har en ganska svängig bana just nu. En tillfällig försvagning av ”Grönlandshögtrycket” (syns ej i bilden ovan) och ett mäktigt högtryck på Atlanten ger polarjetströmmen utrymme att ta en något nordlig bana över Island för att sedan gå rakt söderut över Skandinavien och ner över Centraleuropa. Det ger ovanligt kallt väder en bra bit söderut över kontinenten, men samtidigt kommer mild luft från Atlanten till och från dra in över Skandinavien.


Hoppiga prognoser i nästa vecka
Prognoserna för nästa vecka har hoppas mellan olika lösningar, ovanligt mycket faktiskt. Det mesta tyder på fortsatt pendlande mellan korta milda och kalla perioder. Inte så bra för halkan kanske, som brukar bli värre vid den här vädertypen. Sammantaget blir det ändå ganska normalt väder för årstiden.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer