De röda pilarna visar QBOs västliga fas och de blå den ostliga fasen över tid. Inom meteorologi tittar man ofta på så kallade tryckytor när man talar om höjd. Alltså mäts ”höjden” i hektopascal (hPa) istället för meter eller fot. Eftersom lufttrycket avtar med höjden blir siffran lägre ju högre upp i atmosfären man kommer. Det gör det också möjligt att se QBO i en jämn skala, jämfört med till exempel meter (eller kilometer) där skalan blir skev. Foto: SVT Design

QBO – Det svängiga vindfenomenet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många olika fenomen i atmosfären som kan påverka vilka väderregimer som blir dominerande över en viss tid. Ett av dessa är något som kallas för ”Quasi-Biennial oscillation”, eller QBO. Namnet syftar till att fenomenet svänger mellan två olika faser och en komplett cykel varar i ungefär två år.

Vad är QBO?

Tema vinter

I den del av stratosfären (10-50 km höjd) som ligger ovanför tropikerna finns ett band av vindar som pendlar mellan två olika faser. Antingen blåser vindarna i västlig riktning (från väster till öster) eller ostlig riktning (från öster till väster). Varje fas varar omkring 14 månader, vilket ger en cykel på 28 månader, dvs. drygt två år. Det är detta som kallas QBO.

Letar sig ner genom stratosfären

Varje fas börjar i den övre delen av stratosfären och letar sig sedan ner mot den lägre, men det tar oftast lite tid. Därför ”lutar” de olika faserna lite ovanpå varandra. Ett tydligt exempel kan man se i bilden när QBO svänger från ostlig till västlig fas under 2013-2014.

Kan påverka vädret hos oss

QBO kan faktiskt påverka vilket väder vi får här hos oss, framförallt under vintern. Under den västliga fasen är det vanligare att vi får milt vinterväder hos oss. Detta beror på att västlig QBO tenderar att bidra till förstärkning den stratosfäriska polarvirveln ovanför nordpolen. En ostlig QBO bidrar ofta till en försvagning av den stratosfäriska polarvirveln, vilket i sin tur kan leda till kallare vinterväder hos oss. Läs mer om den stratosfäriska polarvirveln här.

De röda pilarna visar QBOs västliga fas och de blå den ostliga fasen över tid. Inom meteorologi tittar man ofta på så kallade tryckytor när man talar om höjd. Alltså mäts ”höjden” i hektopascal (hPa) istället för meter eller fot. Eftersom lufttrycket avtar med höjden blir siffran lägre ju högre upp i atmosfären man kommer. Det gör det också möjligt att se QBO i en jämn skala, jämfört med till exempel meter (eller kilometer) där skalan blir skev. Bild: SVT Design

Vintrarna 2009-2010 och 2012-2013 är exempel då QBO var i ostlig fas och dessa vintrar blev generellt kalla. Samtidigt var QBO västlig 2013-2014 och den vintern var i det stora hela mild. Vintern 2014-2015 är ett exempel då sambandet uteblev. QBO var ostlig, men vintern i Skandinavien i stort sett blev mild.

Vintern 2015-2016 skedde något som aldrig tidigare observerats. QBO hoppade i princip över den ostliga fasen och istället påbörjades en ny västlig fas som dessutom blev ovanligt stark. Orsaken är inte helt klarlagd, men en mycket stark El-Niño (varmt hav i östra tropiska Stilla havet) tros vara en av orsakerna. QBO verkar dock ha återgått till sitt normala beteendemönster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vinter

Mer i ämnet