Foto: SVT Design

Så kan El Niño och La Niña påverka oss

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge varit känt att havs- och väderfenomenet ENSO (El Niño Southern oscillation), där själva havsdelen utgörs av El Niño och La Niña, kan påverka vädret över stora områden. Det har däremot varit osäkert hur mycket vädret påverkas över till exempel Europa och därmed också Sverige. De senaste åren har forskning visat att om man delar upp ENSO i två olika kategorier –  klassisk ENSO (eastern pacific ENSO) och central ENSO (central pacific ENSO) – finner man ett intressant resultat. Här kan du läsa om dessa olika ENSO-varianter, vilket rekommenderas för bästa förståelse.

En klassisk El Niño verkar till viss del öka sannolikheten för negativ NAO, men temperatursignalen är inte så tydlig. Foto: SVT

El Niño = kallare vinter?
Mycket tyder på att både klassisk och central El Niño tycks kunna bidra till någon variant av negativ NAO (Nordatlantiska oscillationen), vilket ofta kan associeras med kallare vinterväder i åtminstone norra Europa. Det gäller kanske främst den senare delen av vintern (januari-mars). Sambandet verkar dock vara tydligast vid central El Niño och mer diffust vid en klassisk El Niño.

Central El Niño och klassisk La Niña verkar öka sannolikheten för negativ NAO och kallare väder Foto: SVT

Olika bud för olika La Niña
Klassisk La Niña verkar också kunna bidra till ett läge som mer liknar negativ NAO och därmed kallare vinterväder. Signalen är ganska tydlig, på samma sätt som vid central El Niño. Däremot verkar det vara precis tvärtom för en central La Niña, som istället verkar kunna associeras med en positiv NAO och därmed milda vintrar i norra Europa.

En central La Niña ökar sannolikheten för en positiv fas av NAO och därmed mildare vintrar Foto: SVT

Mycket komplext – men kanske också användbart
Positionen och rörelsen hos de tropiska oväder som hör ihop med ENSO-fenomenet har förmodligen en avgörande roll för etableringen av antingen negativ eller positiv fas av NAO (och andra väderfenomen). Ju mer det forskas kring dessa samband desto mer användbart blir det att använda ENSO i bedömningar av vädret på längre sikt. Atmosfären är dock ett mycket komplext system och det räcker inte att enbart utgå från ENSO. Andra havsfenomen, isutbredningen i Arktis, det stratosfäriska fenomenet QBO och mycket annat som kan påverka förstärkningar eller försvagningar av den stratosfäriska polarvirveln har också inverkan på hur vintervädret blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storskaliga väderfenomen

Mer i ämnet