Foto: SVT Design

Så många högsommardagar har vi i snitt per år

Uppdaterad
Publicerad

Såhär i sommartider ökar intresset för väder. Det har ju en tendsens att variera från år till år. Vissa somrar är i stora drag varma – och vissa är betydligt svalare. Men hur vanligt är det egentligen att vi får temperaturer över 25 grader, det vill säga högsommarvärme?

I listan ovan ser vi statistik från 13 väderstationer runt om i landet, med snittet för antalet högsommardagar per år under under de senaste 30 åren från april till och med september. Man får ha i åtanke att antalet högsommardagar varierar mycket från år till år och att spridningen därför kan vara stor. 

De utvalda väderstationerna kanske inte är helt representativa för hela den närmsta omgivningen. Lokala variationer förekommer alltid och vissa platser i närheten av stationerna kan säkert ha både färre eller fler högsommardagar. Det är mest tänkt som en fingervisning.

I stora drag kan man sammanfatta det såhär:

 • Götaland och södra Svealand (utom Värmland): 20-25 dagar
   
 • Värmland och norra Svealand: 15-20 dagar (lokalt fler än 20 dagar till följd av lokala variationer)
   
 • Norrlands kustland: Omkring 10, lokalt upp mot 15 dagar
   
 • Norrlands inland: 5-10 dagar
   
 • Fjällen: 0-5, men här finns stora variationer, så lokalt 5-10 dagar
   

Fotnot: Stationerna är valda för att få en så bra spridning som möjligt. Samtliga har lite längre mätserier, åtminstone med startår i mitten på 1980-talet. Siffrorna får betraktas som ungefärliga, då det kan hända att data saknas från enstaka tillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer