Samlad verifikation. Vita områden representerar en tillräckligt bra verifikation och röda inte tillräckligt bra. Den rosa verifikationen är ett mellanting där tilltänkta väderhändelser inträffat, men inte kunnat förbättra verifikationen till följd av tidpunkten för inträffandet. I det här fallet är det att den Sibiriska kylan kom senare än tänkt. Foto: SVT

Dags att verifiera säsongsresonemanget för vintern!

Uppdaterad
Publicerad

I början av november förra året (2017) släppte SVT Väder första gången en form av säsongsprognos i ett format som aldrig tidigare gjorts i Sverige. Det är ingen vanlig väderprognos, utan mer ett resonemang kring vilka väderregimer som kan tänkas bli dominerande. Väderregimer avgör både hur vädret blir och kan upplevas, men i väldigt stora drag. Verifikationen förhåller sig alltså till samma stora drag. Såhär bra eller dåligt gick det:

  • Delar av norra och nordöstra Europa blev mildare i december och januari än förväntat. Däremot blev februari till stor del en kall månad, speciellt mot slutet då den tilltänkta ostliga luftströmmen med kyla från Sibirien infriades. Om än något sent.
  • I Skandinavien var det inte lika extremt milt som de senaste vintrarna och över stora områden kom det mycket snö. På vissa platser i södra Skandinavien dröjde det dock till februari innan något ordentligt snötäcke kunde ligga en längre tid. Nordvästra Skandinavien blev kallare än det var tänkt vilket ger en sämre verifiering just där, medan Sydnorge med sin kalla avvikelse verifierar bra. Det är säkerligen många som upplever att vintern varit kall, såväl i södra som norra Skandinavien, trots att det är milda avvikelser som dominerar.
  • Allra bäst verifierade ett område från Island, Brittiska öarna,  ner över delar av Väst- och Sydeuropa, samt Mellanöstern. Jetströmmarna tog ganska ofta en sydligare bana vilket gav mycket nederbörd, både i form av regn och snö. Bland annat svämmade floden Seine i Paris över och i Alperna kom det metervis med snö. I Mellanöstern blev vintern varmare än brukligt och regn till stor del en bristvara.
  • Iberiska halvön, samt nordvästra Afrika verifierar betydligt sämre, då det sammantaget blev kallare än brukligt där. Vit ett antal tillfällen föll snö i Saharaöknen.
Säsongsväder

Såhär ser resultatet för vintern ut (december-februari 2017-2018).

Såhär såg säsongsprognosen ut, vilken publicerades den 3 november 2017.

Såhär ser den samlade verifikationen ut. Vita områden representerar en tillräckligt bra verifikation och röda inte tillräckligt bra. Den rosa verifikationen är ett mellanting där tilltänkta väderhändelser inträffat, men inte kunnat förbättra verifikationen till följd av tidpunkten för inträffandet. I det här fallet är det att den Sibiriska kylan kom senare än tänkt.

Metoden är inte vetenskapligt testad

För att ta fram säsongsprognosen användes dels prognosmodeller som beräknar väder i medeltal över längre tidsperioder. Dessa presterar generellt bara bra i tropikerna och verifierar ofta dåligt över våra breddgrader, speciellt Europa. Därför används även olika samband mellan väderfenomen över hela jorden som är mer eller mindre väldokumenterade, samt analoga år som på olika sätt har samma vädermässiga förutsättningar som nuvarande vintersäsong. Metoden är således helt empirisk, dock inte vetenskapligt testad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säsongsväder

Mer i ämnet