Vårsol i Stockholm 1942. Foto: SVT Bild

Ny årstid i söder

Publicerad

Odramatiskt vårväder väcker tankar om framtiden

I ett allt varmare klimat kommer mildare vintrar i söder leda till tidigare start för våren, tidigare snösmältning och därmed på sikt även en ny period på vårkanten. Vårvintern, den härliga tid med värmande sol och gott om skarsnö är en utdöende upplevelse för sörlänning. Istället får vi allt som oftast uppleva en flera veckor lång ”kal” period i naturen, från snösäsongens slut till vårgrönskan börjar ta fart.

Sörlänningarnas variant av vårvinter

Jag har – utan att ha stöd för detta i någon statistik – känslan av att denna period allt som oftast även är en ganska torr period. Inte så konstigt kanske, eftersom februari i snitt är årets torraste månad, och mars är inte speciellt mycket bötare. Visst kan det dra förbi såväl regn- som snöväder, men just den torra luften på vårkanten gör det som upplagt för en relativt torr period på denna tidiga del av våren. Detta skulle i så fall kunna bli ytterligare en svenskt årstid, en ”torrperiod” på våren mellan snösmältningen och vårgrönskan, samtidigt som man längre norrut i landet fortsatt kan glädjas åt den vackra vårvintern.

Personligen har jag ju hellre flera veckors vårvinter än den nya ”torrperioden”, som går i en gråbrun och dammig nyans. Vi lär också kunna få en längre säsong för gräsbränder, en säsong som inleds tätt på snösmältningen och pågår till årsgräset börjat växa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vädertankar

Mer i ämnet