Från tornet på Kiruna flygplats 31 maj kl 2200. Solen var i norr, skymd av moln. Foto: Annikka SandbergVisa alla (4)
Visa alla (4)

Skuggstrålar

Publicerad

En mäktig syn blir det när solens gyllene strålar lyser ner mellan molnen. Men är det solstrålarna som blir mer synliga?

När solen lyser genom molnen så reflekteras en del av ljuset bort, och i själva verket så är det så kallade skuggstrålar vi ser.

Skuggstrålarna är intimt kopplade till solstrålarna. Lite förenklat kan man säga att när solen lyser genom molnen på himlen eller över horisonten så kan delar av solljuset skuggas av exempelvis tjocka moln eller höga berg. Då blir också solstrålarna mer uppdelade (av just skuggstrålarna) istället för att ljuset sprids i alla riktningar.

Skuggstrålar utan sol?
Annikka Sandberg tog två bilder från Kirunas flygledartorn den 31 maj omkring kl.22.00. Norrut lyste solen delvis skymd av molnen och söderut såg hon liknande ljusstrålar. Troligtvis har det varit rätt förutsättningar för att se solens strålar, eller skuggstrålar, hela vägen bort till motsatt horisont söderut. Detta kan exempelvis bero på mycket partiklar i luften, och eventuellt även torrdis, som då lättare kan reflektera solljuset. Eftersom solen strålar sprider sig över hela himlavalvet så kan man i vissa fall alltså även skymta skuggstrålarna på motsatt sida om solen. Att strålarna ser ut att bli smalare/vidare är dock en synvilla. Det kan liknas med en mycket lång bilväg som ”försvinner” bort i horisonten.

Gudomliga strålar
När solen står högt kan ljuset stråla ner mot marken eller havet. Det kan bli dramatiskt och ett spektakulärt skådespel, när skuggstrålarna ger upphov till att ljuset belyser ett visst område. Därför har detta många namn så som Guds fingrar eller gudomliga strålar. Mer vetenskapligt benämns fenomenet som crepresculära strålar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer