Grov analys av snödjupet på morgonen den 20 november. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Hur djup ligger snön?

Uppdaterad
Publicerad

Helgen den 17–18 oktober blev starten för den egentliga snösäsongen 2020–2021, för då passerade ett snöväder österut och gav främst norra Norrland en portion av vinterns vita guld. Efter ett par dagars snöande nådde snögränsen sin sydligaste utbredning den 21 oktober då snön låg norr om en linje från norra Värmland via Siljan och inre Hälsingland till norra Ångermanlandskusten. Sedan tog mildluft över söderifrån, vilket tärde på såväl djup som utbredning söderifrån.

Ovanligt milt väder även i början av november gav fortsatt skral utbredning av vinterns vita guld, men under andra halvan av november tog kallare luft över igen och snön la sig.

I början av december är nu större delen av Norrland och nordvästra Svealand snötäckt, och längre söderut finns lokalt också lite snö här och var Officiellt mest snö på morgonen den 3 december hade Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen med 30 cm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet