Grov analys av snötäcket i landet på kvällen den 28 november. Källa: SMHI. Foto: SVT / bakgrundsfoto Anki Flygare-NilssonVisa alla (7)
Visa alla (7)

Snödjup

Uppdaterad
Publicerad

Första officiella snödjupsobservationen i landet för säsongen skedde den 15 september med 4 cm i Kypäsjärvi sydost om Överkalix i södra Norrbotten.

Men först i mitten av oktober tog vintersäsongen fart på allvar med ett snöväder som berörde stora delar av fjällkedjan och norra Norrland, och därmed fanns ett tillräckligt stort utbrett snötäcke för att det skulle vara länt att skapa sndöjupskartor.

Snöutbredningen var som störst omkring den 22 oktober, varefter mildluft tärde på snödjup och snöutbredning söderifrån. En vecka in i november bredde snön åter ut sig över stora delar av södra Norrland och nordvästra Svealand också, men därefter har en del av det snötäcket smält. Nu stundar kallare väder framöver, så snötäcket har chans att kommande vecka breda ut sig alltmer. Kanske att det kan vara lite vitt i delar av Sydsverige också på söndag första advent den 28 november?

Störst officiellt snödjup på morgonen den 24 november hade Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen med 53 cm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet