Snödjupet på morgonen den 20 januari. Källa SMHI Foto: SVT/ Bakgrundsfoto Anton Lindroth, Stöten, Sälenfjällen Visa alla (20)
Visa alla (20)

Snödjup

Uppdaterad
Publicerad

Första officiella snödjupsobservationen i landet för säsongen skedde den 15 september med 4 cm i Kypäsjärvi sydost om Överkalix i södra Norrbotten.

Men först i mitten av oktober tog vintersäsongen fart på allvar med ett snöväder som berörde stora delar av fjällkedjan och norra Norrland, och därmed fanns ett tillräckligt stort utbrett snötäcke för att det skulle vara lönt att skapa snödjupskartor. Snöutbredningen var som störst omkring den 22 oktober, varefter mildluft tärde på snödjup och snöutbredning söderifrån.

Under november varierade snötäcket då vi både fick perioder med töväder och tidvis mer snö som landade på marken.

Inledning av december var kall och vi hade ett snötäcke i stora delar av landet. I mitten av månaden åt plusgraderna upp mycket snön i söder. Sen tog kallare luft över igen och lagom till julhelgen fick vi ett snötäcke i stort sett hela landet.

Därefter har stora delar av södra Sverige åter fått barmark.

På morgonen den 18 januari hade officiellt Katterjokk i norra Lapplandsfjällen mest snö i landet med 144 cm. Natten till torsdag den 20 januari har en del snö passerat över södra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet