Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 10 juni avslutats. Grönt betyder sommar och gult betyder vår. Foto: SVT / bakgrundsfoto Maj-Britt PeterssonVisa alla (8)
Visa alla (8)

Sommarens ankomst 2019

Uppdaterad
Publicerad

Örebro blev först ut i landet

När vårvärmen tog nya höjder dagarna före påskhelgen blev Örebro först ut att få meteorologisk sommar i år. Det skedde den 17 april, och dagarna därefter följde flera platser efter i söder. I slutet av april hade sommaren gjort entré på många håll i Götaland och Svealand, samt väldigt tidig sommar även i ett område kring Storsjön.

Därefter blev det en nästan månadslång väntan på nästa kliv norrut. Den 15–17 maj anlände sommaren trill större delen av västra och inre Norrland. I början av juni har ytterligare små sommarsteg tagit så att det nu är delar av fjällvärlden och fjällnära områden som fortsatt har vår (där Tarfala i norra Lapplandsfjällen blev sist ut, den 3 juni, att lämna vintern bakom sig).

Årets sommarstart har hittills varit tidig, på många håll flera veckor tidigare än normalt om man jämför med referensåren 1961–1990.

DEFINITION AV METEOROLOGISK SOMMAR

Visa

– Fem dygn på raken med medeltemperatur över 10 grader varje enskilt dygn.
– Sommarens ankomstdatum sätts sedan till det första av dessa fem dygn.
– Någon datumgräns för hur tidigt eller sent sommaren kan anlända finns inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet