Varm sommar eller sval sommar? Foto: SVT

Varma tongångar – men också mer regn och åska

Publicerad

Det kommer in många frågor om hur sommaren 2019 kommer att bli. Frågan är nästan omöjlig att svara på egentligen, eftersom det inte helt säkert går att veta. Det går att försöka uppskatta åt vilket håll det lutar åt, men det är ingen lätt uppgift. En slutgiltig utblick kommer i början på maj, det här är en första tjuvtitt.

Betyder inte ”det blir”
Ett vanligt misstag med den här typen av längre översikter är att man helt enkelt tolkar dem fel. En vanlig väderprognos som sträcker sig en eller ett par dagar fram och som vi presenterar varje dag i TV är en så kallad deterministisk prognos. Man kan förenklat säga att deterministisk = ”det blir”. Tycker vi att den deterministiska prognos vi har känns osäker säger vi det. Alla former av längre prognoser, översikter eller resonemang faller inom en annan kategori. De är mer eller mindre probablistiska, det vill säga att de bygger på sannolikhet. All information i den här första utblicken inför sommaren 2019 ska tolkas som ”ökad sannolikhet för”, eller om man vill ha det enklare: ”Kan bli”.

Ett första väderscenario
Det finns mycket som pekar på att vi går en varm sommar till mötes i norra Europa om man ser till helheten. Det svåra, näst intill omöjliga, är att få till detaljerna. Glöm alltså konceptet ”då ska du ta semester för att få sol” – det finns inga garantier! Om förutsättningarna ändras under kommande månad måste väderscenariot revideras och göras om helt.
Kom ihåg att kartan inte visar det väder som råder hela tiden utan ger endast en helhetsbild av den tänkta upplevelsen som helhet och eventuella konsekvenser som väderscenariot kan tänkas ge. Områdesbeskrivningarna nedan kompletterar kartbilden. 

Väderscenario för sommaren 2019. Färgerna syftar inte nödvändigtvis till avvikelser från något normalvärde. Bilden är till för att illustrera hur det kan komma att upplevas men detaljerna är omöjliga att pricka. Foto: SVT

Skandinavien och Finland

  • Sommaren börjar förmodligen varierande vilket inte är så ovanligt. Möjligen kan vi få en första varm period i juni, förslagsvis under den första halvan. Torrt och varmt väder över midsommar är inte så vanligt längre. Forskning har visat att juni oftare kan präglas av sydligare jetströmmar till följd av låg isutbredning i Arktis. Så det kan ha med det att göra. När vi går in i juli tar andra processer över, till exempel drar sommarmonsunen igång på allvar. Ja, monsunregn över såväl Afrika som södra Asien kan påverka vädret hos oss! Räkna alltså med ostadigt väder en tid innan värmen drar igång på allvar. När detta sker är svårt att veta, men de flesta av de motsvarande åren har sin varmaste period i andra halvan av juli och framförallt augusti.
     
  • Det kommer förmodligen inte bli lika torrt som sommaren 2018. Speciellt inte om vi får en längre period med ostadigt väder innan värmen. När det väl blir varmt och fuktigt kan det bildas en del regnskurar och värmeåskväder, lite beroende på hur högt lufttrycket är. I Sydsverige och Danmark kan det till och från dra upp mer sammanhängande regnväder från Centraleuropa enligt det här väderscenariot. Är luftmassan dessutom riktigt varm kan regnskurarna bli kraftiga.

Centraleuropa

  • Generellt sett blir luftmassan förmodligen varm och bitvis kan det bli riktigt hett, men under den andra hälften av sommaren blir det troligtvis ostadigt. Högtryck över östra och norra Europa gör att lågtryck bildas över Centraleuropa. Slår det här scenariot in kan det bli problematiskt i det här området. Kraftigt regn under längre tid kan leda till både översvämningar och jordskred.

Västeuropa och Storbritannien

  • Spanien och Portugal ligger i ett område som generellt sett har torra somrar och få regniga dagar. Om det bildas ett högtryck över norra Europa i juni, vilket inte är en omöjlighet, brukar det kunna bli både svalare och regnigare än brukligt. Tendenserna pekar dock på att det blir övervägande varmt och torrt efterhand. Frankrike och Storbritannien får förmodligen varma tongångar och periodvis torrt väder, men likt norra Europa en del regnskurar till och från. Just det här området är extra svårt att få till eftersom det är rätt känsligt för små variationer i det storskaliga väderläget.

Östeuropa (västra Ryssland)

  • Överlag varmt och torrt väder väntas i området. Växer sig ett högtryck starkt här under en längre tid ökar risken för bränder avsevärt. Förhoppningsvis blir det en del skurar till och från till följd av fuktig luft.

Östra Medelhavet

  • Det har varit en regnig vinter i det här området och det kan tänkas att det är mer fukt i marken än normalt. Dessutom är det troligt att vi får en något förstärkt sommarmonsun över södra Asien vilket påverkar vädret här. Troligtvis en rätt normalvarm sommar, med mycket stackmoln. Periodvis en del skurar över Turkiet. Eventuellt något eller några stråk med ovanliga sommarskurar över Israel, Libanon och Syrien också.

Motsvarande år och alternativa väderscenarion
Bland de jämförbara år som använts finns 1953, 1997, 2002, 2014 och 2015. Det finns säkert fler. Samtliga av dessa år har haft liknande förutsättningar som i år, men också en del skillnader. 1997, 2002 och 2014 är mer lika varandra, framförallt de två första. Dessa var varma i norra Europa. 1953 var ostadig och mest sval rakt igenom. Sommaren 2015 var ostadig och sval i juni och nästan hela juli, men sedan följde en mestadels torr och varm augusti.

Alternativt scenario Foto: SVT

Det här alternativa väderscenariot kan komma att bli aktuellt om förutsättningarna ändras jämfört med hur det ser ut just nu. Det mest troliga då är att vi får ett scenario ganska likt 2015. Då var det i stora drag mycket varmt vid Medelhavet och betydligt svalare och ostadigare över norra Europa en längre tid. Mot slutet vände det och blev torrt i norra Europa och bitvis skurbetonat över Medelhavet.

Fotnot: Metoden som används är inte vetenskapligt testad och det finns inga konkreta belägg för att den verkligen fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SÄSONGSVÄDER

Mer i ämnet