Foto: SVT

Troligen kallare från mitten av januari

Uppdaterad
Publicerad

Bruten polarvirvel väntas ge kyla på sikt

På 10-50 km höjd hittar vi stratosfären och den stratosfäriska polarvirveln. Den har försvagats rejält och delats i åtminstone två systervirvlar (så kallad polarvirvel-split, eller PV-split) genom en plötslig stratosfärisk uppvärmning, eller SSW. En svag polarvirvel kan på sikt innebära kallare väder hos oss eftersom det ofta leder till negativ NAO. Även effekter av tropiska regnväder i Stilla havet tros kunna ge oss negativ NAO på sikt. Men innan vi får uppleva någon av dessa effekter ska vi avverka lite mer växlande väder.

Vecka 4-5 (21 jan-3 feb). Färgerna syftar inte nödvändigtvis till avvikelse från ett normalvärde utan indikerar ungefär hur kallt eller milt det kan upplevas vara. Gröna och blå streckade fält indikerar om regn respektive snö kan bli aktuellt i området. Foto: SVT

Vecka 4-5 (21 januari – 3 februari)

När vi kommer in mot den sista tredjedelen av januari och månadsskiftet till februari pekar det mesta på att vi får en så kallad Grönlandsblockering. Den har haft lite svårt att etablera sig och det har tagit längre tid än väntat.  Det mesta pekar ändå på att vi är på väg mot mer högtrycksaktivitet kring Grönland och en sydlig jetström och därmed också sydlig lågtrycksbana. Detta är det huvudsakliga väderläget som beskriver det vi kallar negativ NAO. I norra Europa innebär det omgångar med riktig vinterkyla, antingen Sibirien eller från Arktis. Blir luftmassan tillräckligt kall kan vi räkna med snöbyar i östra och södra Skandinavien.

Just nu finns en mildluftsattack i prognosen under slutet av vecka fyra. Jag lyfter detta för att förankra begreppet ”kallt vinterväder i omgångar”. Med rätt stor sannolikhet blir det inte lika kallt hela tiden, kanske till och med någon dag med någon plusgrad i södra Skandinavien. Tanken är dock att det blir tillfälligt och att de kalla luftmassorna kommer tillbaka.

I Västeuropa och kring Medelhavet blir det generellt ganska ostadigt, men det är också ganska vanligt att torrare och varmare luft kan leta sig upp från Afrika när det här läget uppstår. Speciellt i Mellanöstern.

Typisk Grönlandsblockering och negativ NAO. De gula fälten markerar områden med högre tryck än brukligt och de mörkgröna lägre tryck. De röda och ljusblå pilarna visar åt vilket håll mild respektive kall luft brukar röra sig. Foto: SVT

I linje med säsongsutsikten

Det svängiga decembervädret ligger i linje med det tänkta scenariot i säsongsutsikten för hela vintern som publicerades den 16 november. Mer bestående vinterkyla kan komma att bli aktuell senare i vinter, antingen redan i januari eller i februari. Slår ovanstående prognos in kommer även säsongsutsikten att stämma rätt så bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.