Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Blir snön tyngre när det är milt?

Uppdaterad
Publicerad

Blir snön tyngre när det blir milt väder?

Det är nog en del som blir förvånade när svaret faktiskt är nej, speciellt om man skyfflat undan snö när det är milt och vet hur tungt det kan kännas. Men om det är kallt och man bär på 2 kg kall och torr snö, kommer snön fortfarande att väga 2 kg om det sedan blir milt och snön sjunker ihop. Vikten blir alltså densamma, men själva volymen på snön ändras eftersom den sjunker ihop. Börjar snön smälta minskar vattenmängden så den till och med börjar väga mindre.

Tema vinter

Skillnaden mellan vikt och volym

Att man ofta ”tänker fel” beror på att det är lätt att blandar ihop begreppen vikt och volym. Volym mäts oftast i kubikmeter (m³) eller liter. Tänk dig att du står som personen i bilden här ovanför med två 10-litershinkar. På ena sidan om dig råder kalla väderförhållanden och det faller kall och torr snö, och på den andra sidan är det milt och faller våt snö. När båda hinkarna är fulla är volymen snö densamma (10 liter), men vikten kommer att skilja sig. 10 liter kall och torr snö kan till exempel väga så lite som 0,30 kg medan 10 liter våt snö kan väga så mycket som 2 kg.

Densiteten förändras

Fysikaliskt sett beror viktskillnaden på att densiteten (tätheten) hos kall och torr snö är lägre än hos våt snö. Densitet betecknas som vikt per volymenhet med enheten kilogram per kubikmeter (kg/m³), där 1 m³ = 1000 liter. Kall snö har en låg densitet, exempelvis 30 kg/m³ medan våt snö har en betydligt högre densitet, ofta upp mot 200 kg/m³. Går vi från kallt till milt väder kommer alltså densiteten hos snön att öka när den sjunker ihop och blir tätare, vilket påverkar hur mycket en viss volym snö kommer väga. Så när man fyller en skyffel med torr och kall snö ena dagen och lika mycket våt snö den andra dagen kommer samma volym alltså väga mer.

Gäller endast om ingen ny fukt tillförs

Ovanstående exempel gäller bara om ingen annan fukt tillförs. Om luftfuktigheten är väldigt hög och det till exempel är dimma eller duggregn (vilket det ofta kan vara vid milt väder på vintern) ökar vattenmängden i snötäcket utöver att densiteten ökar. Då ändras också massan och då kan man säga att snön faktiskt blir tyngre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vinter

Mer i ämnet