Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Såhär bildas en snökanon

Vad är en snökanon?

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig en slang med vatten som fritt sladdrar omkring. Till och från fastnar den mot en punkt, som då blir helt dränkt. Ungefär så fungerar en snökanon.

När kall och torr luft glider ut över en isfri, och tämligen varm, vattenyta plockar den upp fukt. Ju längre sträcka desto mer fukt. Efterhand bildas moln som senare kan utvecklas till snöbyar. Om vinden varierar mycket kommer en stor del av kusten att beröras och snön fördelas jämt.

Om vindriktningen däremot är konstant under en längre tid kan det komma enorma mängder snö inom ett mycket specifikt område. I december 1998 ökade till exempel snödjupet i och omkring Gävle med 130 centimeter på endast tre dygn.

Snökanoner uppstår oftast i området mellan Söderhamn och Stockholm, samt mellan Västervik och Mönsterås. Men kan bildas var som helst över kusten och en bit in över land med rätt förutsättningar. Även vid Vänern och Vättern är det vanligt med snökanoner.

Processen går relativt snabbt och ofta ser man dem som ett smalt vitt stråk på satellitbilderna bara någon timme innan de når land.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet