Till vänster: Dagstemperatur en normal januaridag i mitten av månaden. Till höger: Normalt antal blöta dagar i januari Foto: SVT

Vad är normalt januariväder?

Uppdaterad
Publicerad

Någonstans runt trettonhelgen börjar man märka en viss skillnad – det blir aningen ljusare om dagarna som också sakta men säkert blir längre och längre (vilket kanske inte märks lika snabbt i norra Norrland). Januari ligger visserligen mitt i vintern och är ofta kallare än december, men upplevs nog som ”mindre mörk” av många. Förutom att dagarna blir längre kan det också ha att göra med att det ligger snö på marken. I landets södra delar är snötäcke dock ingen självklarhet.

Januari står inte för något undantag jämfört med resten av årets månader, utan vädret kan variera mycket från år till år. Sedan 2004 har många januarimånader varit milda, med åren 2005 och 2008 i spetsen. Januari 2010 sticker dock ut som mycket kall, med undantag för landets nordligaste delar där det var något varmare än normalt. Även januari 2016 var kall, åtminstone under majoriteten av månaden. Sista veckan skedde ett tvärt omslag till milt väder som sedan stod sig mer eller mindre resten av vintern.

Värmerekord
För att slå nytt värmerekord för januari måste temperaturen bli högre än 12,4 grader. Det innevarande rekordet sattes den 5 januari 1973 i Allgunnen i Småland. År 2007 var det nära att det blev nytt rekord, flera platser i södra Sverige noterade 11-12 grader. Natten den 10-11 januari 1971 skedde något mycket ovanligt i norra Sverige. Mycket mild luft tog sig in över landet och flera platser i östra Norrland rapporterade 11-12 grader.

Köldrekord
För att det ska bli nytt köldrekord måste temperaturen gå under -49,0 grader. Det innevarande rekordet har noterats vid två tillfällen. Första gången i Vuoggatjålme den 1 januari 1951 och andra gången den 27 januari 1999 i Karesuando – båda platserna ligger i Lappland. Den extrema kylan 1999 var mer utbredd än 1951. Naimakka och Nedre Soppero nådde båda -48,9 grader.

Nederbördsrekord
För att slå nytt nederbördsrekord måste det falla mer än 429 mm nederbörd i smält form. Det innevarande rekordet är från 1989 i Jormlien i Jämtland. När det gäller snödjup ligger ligger rekordet på 279 cm, vilket mättes upp på Kopparåsen i Lappland den 11 januari 1926.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet