Till vänster: Högsta dagstemperatur en normal novemberdag. Till höger: Normalt antal blöta dagar i november. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vad är normalt novemberväder?

Uppdaterad
Publicerad

Av höstens månader är kanske just november den mest lynniga. I skiftet mellan höst och vinter, där vintern på allvar tar över i norr och hösten fortsatt härskar i söder vet man aldrig riktigt vad som väntar. Det kan skifta mycket, såväl mellan norra och södra Sverige som mellan början och slutet av månaden, och även från år till år kan november bjuda på väldigt olika väder.

Mycket av löven har lämnat träden, och innan snön lagt sig blir det därför en till stor del gråbrun skala på vädret, och med allt kortare dagar förstärks det intrycket. Inte för inte att november fått epitet ”årets mörkaste månad”, men det beror givetvis på var i landet man bor. I vanliga fall är det stor skillnad på Lapplandsfjällen och Skåne, men det kanske är mer märkbart så här i brytningstid, såväl på hösten som på våren.

Den meteorologiska vintern (alltså fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur under noll grader varje enskild dygn) avancerar söderut under månaden. Vid skiftet oktober–november har den normalt nått till en linje från Skellefteå i Västerbotten till Sälen i norra Dalarna, och när november blir december hela Norrland, större delen av Svealand och även Sydsvenska höglandet normalt fått vinter.

Snön lägger sig allt längre söderut också under en normal novembermånad. I månadens mitt är det i normalfallet oftare snötäckt än inte i större delen av Norrland och nordvästra Svealand, samtidigt som första snötäcket för säsongen har rapporterats ända ner till ungefär Mälardalen ett normalår. Men variationen från år till år är väldigt stor. I november 2010 var exempelvis hela landet snötäckt i slutet av månaden, men det var precis tvärtom året efter, november 2011, som bjöd på extrem snöbrist långt in i månaden.

November 2016 inleddes med exceptionell extremvärme, bland annat med det blott andra tillfället någonsin i svensk väderhistoria som temperaturen nådde 17 grader i november. Hudiksvalls och hela Norrlands nya rekordnotering på 17,6 grader är visserligen värmande god i stunden, men kommer även med en fadd smak om en undran vart vårt väder är på väg. Just i brytningstiderna mellan säsongerna känns det som om man märker de pågående klimatförändringarna som mest, och det redan nu. Och än större förändringarna är att vänta, med en nordligare snögräns i slutet av seklet.
Rekordnoteringen i Hudiksvall är för övrigt knappt en grad ifrån det innevarande värmerekordet från den 2 november 1968. Då klättrade kvicksilvret upp till hela 18,4 grader i skånska Ugerup.

November kan allt som oftast vara en tämligen odramatisk månad, men såväl höststormar som snöoväder kan slå till under månaden. Snöovädret i Götaland den 17 november 1995 minns säkerligen många av oss, och bland höststormar i november återfinns bland annat den stormiga hösten 1969 med en storm den 1 november.

Är vädret lugnt och odramatiskt kan solen vara en bristvara under november, vilket ytterligare påverkar det gråa intrycket av månaden. Exempelvis är anti-solskensrekorden för november bara en handfull timmar för exempelvis Växjö, Borlänge och Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet