Foto: Yvonne Kristoffersson

Väderpinne

Uppdaterad
Publicerad

Vi fick till SVT väderredaktion in ett bra exempel på ett gammaldags väderinstrument. Det är en sk väderpinne eller fäbodsbarometer. En väderpinne pekar uppåt vid torrt, fint och soligt väder och nedåt vid fuktigt och regnigt väder. Väderpinnen är en grankvist monterad upp och ned på en träplatta eller liknande och den reagerar på luftens fuktighet. Det fungerar så att grenen sväller och krymper mer på undersidan än på ovansidan. På granens grenar utvecklas på undersidan så kallad reaktionsved för att kompensera för den ökade belastningen som uppstår när grenar växer horisontellt. Trä sväller vid fukt och krymper vid torka vilket gör att väderpinnen böjer sig ner vid hög luftfuktighet och upp när det blir torrare. När pinnen blir blöt sväller undersidan (reaktionsveden) ca 10 gånger mer än översidan. Om man vill tillverka en väderpinne är det därför viktigt att montera pinnen upp och ned.

En väderpinne kan alltså inte förutsäga hur vädret skall bli utan är mer ett observationsverktyg som talar om hur vädret är just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.