Fredag morgon: Kanske någon snöby vid Upplandskusten? Inte uteslutet att fredagen kan inledas med snöbyar över ostligaste Uppland. I fjällen vrider vinden till väst, och avtar dessutom en del, och därmed blir det en tillfällig paus i snöandet där. I övrigt en klar och kall inledning på fredagen. Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Snöbyar i fjällen

Uppdaterad torsdag 4 mars kl. 20.10

Fredag morgon: Kanske någon snöby vid Upplandskusten?
Inte uteslutet att fredagen kan inledas med snöbyar över ostligaste Uppland. I fjällen vrider vinden till väst, och avtar dessutom en del, och därmed blir det en tillfällig paus i snöandet där. I övrigt en klar och kall inledning på fredagen.

Fredag: Moln följs av snö i fjällen
Under dagen tar en ökande sydvästvind över i fjällen. Molnen tätnar och efterhand börjar det även snöa. I övriga landet en vacker och solig dag med kylig nordan. I Götaland och delar av Svealand når temperaturen upp på plussidan under dagen, men det blir bara en handfull plusgrader som mest. Nordvinden över hav skapar snöbyar över Östersjön, och möjligen kan ostligaste Uppland och norra Gotland beröras av snöbyar, men de flesta lär hålla sig över hav.

Fredag kväll: Snöandet tilltar
Snöandet i fjällen tilltar framåt kvällen, där det mesta hamnar i de västra delarna. Under kvällen kan det även börja snöa lite öster om fjällen, men det som passerar vidare österut över Norrland under natten mot lördag är bara små mängder nysnö.

Lördag: Snöfallet följs av snöbyar
När det sammanhängande snöandet drar bort österut under morgonen och förmiddagen följer fortsatt snöbyar i fjällen. Efterhand får man även räkna med snöbyar öster om fjällen, så av och till kan det snöa i hela Norrland och ner mot nordvästra Svealand under dagen, dock bara små mängder där. I de västra fjällen ligger det däremot på med kraftiga snöbyar mest hela dagen. Från södra Svealand och söderut blir det en dag med lättare molnighet och uppehåll, och några få plusgrader mitt på dagen. Nordvästvinden kan vara frisk i stora delar av landet under lördagen.

Söndag: Nordvind ger kalluften övertag igen
Under lördagen är det lite mildare luft som tillfälligt får chansen, men redan på söndag är det kallare nordvindar som gäller igen. De flesta snöbyarna upphör i norr till förmån för klarare väder. I söder kan det snöa eller regna lite när kalluften drar söderut under dagen.

Måndag–tisdag–onsdag: Snöfall från sydväst när mildluften trycker på
I början av nästa vecka är det fortsatt kalluft som gäller i landet. Något mindre snöfall ser ut att passera på nordlig bana, men på tisdag börjar sedan mildare luft trycka på från sydväst. Mildluften lär föregås av snöfall, så än har sista snön för säsongen inte fallit i söder.

Torsdag–söndag: Osäker omläggning
Ytterligare regn, snö och mildluft trycker på från sydväst i slutet av veckan. Men hur långt norrut det breder ut sig, eller om det passerar österut och kanske ger plats åt kalluften norrifrån igen i slutet av veckan är osäkert. En relativt ostadig period ser det dock ut att bli i slutet av nästa vecka. Någon egentlig vårvärme att tala om lär det i alla fall inte bli, inte ens i söder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer