Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 17 maj avslutats. Källa: SMHI. Foto: SVT / bakgrundsfoto Lisa KarlénVisa alla (13)
Visa alla (13)

Våren 2021

Uppdaterad
Publicerad

Per definition är vårens första möjliga datum satt till den 15 februari, och i år blev det en tidig start.

Utklippan i Blekinge samt Skillinge och Falsterbo i Skåne var först ut i landet och få vår, vilket skedde den 16 februari. Och det tog inte slut där, för hela Götaland och södra Svealand fick vår redan den 19 februari, vilket är 2–4 veckor tidigare än normalt. Mildluften vandrade raskt vidare norrut och våren nådde så långt upp som delar av Jämtland och Ångermanland den 23–24 februari, vilket är 4–6 veckor tidigare än normalt.

Sedan dess har våren haft svårt att vinna mark i norr, men nu i slutet av mars och början av april togs nya kliv norrut över delar av mellersta och norra Norrland. Drygt halvvägs in i april anlände våren till övriga delar av Norrland utanför fjällen. I maj har nu våren tagit nya kliv in över fjällvärlden, men fortsatt väntar delar av nordvästra Lappland på att hälsa våren välkommen. Det skulle förvåna om det lyckas bli sju dygn på raken överallt, så lite av den meteorologiska vinter kommer nog att kunna överleva i främst norra Lapplanadsfjällen.

Sommaren har ju samtidigt gjort entré i söder nu i maj.

– Sju dygn på raken där varje enskilt dygn måste ha en medeltemperatur över 0 grader.
– Tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är den 15 februari.
– När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de sju dygnen som vårens ankomst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet