Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 20 maj avslutats. Foto: SVTVisa alla (13)
Visa alla (13)

Vårens och sommarens ankomst 2019

Uppdaterad
Publicerad

Årets vår blev tidig i västra och södra Götaland. På första möjliga datumet, den 15 februari, anlände våren dit. Det är alltifrån några dagar till flera veckor tidigare än brukligt. Läs om hur meteorologisk vår definieras och se normaldatum för vårens ankomst i relaterat-länken ”När brukar det bli vår?” här nedanför.

Efter flera veckors paus, men fortsatt före ordinarie tidtabell, tog våren nya kliv norrut i mars. Först den 13 mars, därefter den 20 mars och till slut den 27 mars. Sedan blev det paus till den 12 april, då våren gjorde entré vidare upp längs Norrlandskusten, och den har brett ut sig alltmer än mer i stilla veckan när vårvärmen tog över alltmer inför och över påsk. Det senaste temperaturdygnet den 25 april, bjöd på våren i resten av Norrland.

Eftersom 14 februari är sista möjliga datum för höst så var det också så att främst delar av Skåne denna ”vinter” gick direkt från höst till vår.

Sommar från den 17 april i Örebro som var först ut i landet.

På många håll i Götaland och södra Svealand rådde det till och med meteorologisk sommartemperatur under påsken. Lokalt var det så även redan den 18 april, och på flera platser anlände sommaren i södra Sverige då. Det ju krävs fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur över 10 grader varje enskilt dygn innan den meteorologiska sommaren anses kommen de första av dessa dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet