Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 1 mars avslutats. Blått betyder vinter och gult vår. Foto: SVT / bakgrundsfoto Sara VibergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vårens ankomst 2019

Publicerad

Årets vår blev tidig i västra och södra Götaland. På första möjliga datumet, den 15 februari, anlände våren dit. Det är alltifrån några dagar till flera veckaor tidigare än brukligt. Läs om hur meteorologisk vår definieras och se normaldatum för vårens ankomst i relaterat-länken ”När brukar det bli vår?” här nedanför.

Den 23 februari togs ytterligare ett litet kliv, så nu har området omkring Vänern också officiellt vår. Det såg länge ut som om det klivet skulle bli betydligt större, men det föll på det näst sista och än mer det sista av de sju dygnen som krävs. Kallare luft tog istället över, så det dröjer innan våren har chans att avancera vidare norrut.

Eftersom 14 februari är sista möjliga datum för höst så var det också så att främst delar av Skåne denna ”vinter” gick direkt från höst till vår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet