Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 2 juni avslutats. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Våren 2020

Uppdaterad
Publicerad

Per definition är vårens första möjliga datum satt till den 15 februari, och i år blev det en tidig start.

I år kom sommaren ovanligt tidigt men det är ej rekord. Göteborg och Örebro fick sommar 20 april. Rekordet är 11 april och det har inträffat 3 gånger i Skåne sedan 1990 talet. Dessutom gick ett extremt stort område direkt från höst till vår. Och det gäller inte bara kustnära områden i Götaland, utan även i inlandet, i exempelvis Växjö och Skövde. Därefter har våren fått vänta, och tog bara små kliv norrut i slutet av mars.

Nästa större kliv norrut togs den 5–6 april, och därefter har våren fortsatt att avancera upp över stora delar av Norrland, först lite smått den 11–13 april, och sedan ett nytt stort kliv norrut den 14–19 april. Därefter stopp tills ett nytt litet kliv norrut upp över de inre delarna av norra Lappland togs den 1 maj.

Värmen efter påsk gjorde att den meteorolgiska sommaren även gjorde entré, och det först ut i Göteborg och i Örebro den 20 april. Därefter fick delar av Skåne, Blekinge och Småland sommar den 6 maj. Nu fortsätter sommaren avancera norrut och vintern väntas snart ge vika.

– Sju dygn på raken där varje enskilt dygn måste ha en medeltemperatur över 0 grader.
– Tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är den 15 februari.
– När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de sju dygnen som vårens ankomst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vår

Mer i ämnet