Verifikation i färger. Vit representerar tillräckligt bra verifikation, lila representerar delvis bra verifikation och röd inte tillräckt bra verifikation. Foto: SVT

Verifikation för sommarresonemanget

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren blev varm eller bitvis mycket varm med svår torka på flera håll i norra Europa. Samtidigt var det ostadigt kring delar av Medelhavet med regn och skurar. Allt som allt blev resultatet tillräckligt bra, med vissa mindre områden där det kunde ha stämt bättre.

Att resonera kring utsikter för vädret på längre sikt är ingen lätt uppgift, speciellt om man ska sammanfatta en hel säsong. Som de flesta säkert vet varierar vädret mycket på våra breddgrader och sommaren är för det mesta inget undantag. Årets sommar har dock präglats av ovanligt bestående värme till följd av flertalet högtryck som avlöst varandra i norra Europa.

Såhär blev sommaren i stora drag:Skandinavien: Bra träff
I stora drag stämde resonemanget för Skandinaviens del rätt bra. Fler regnväder passerade de nordligaste delarna, men främst i juni och augusti. Juli präglades av bitvis extrem torka och mycket höga temperaturer hela området. Det var svårt att förutse omfattningen på både värmen och torkan, men eftersom själva vädertypen utmärkte sig såpass väl får man betrakta det som en bra träff.

Storbritannien och Frankrike: Sämre träff, med vissa undantag
Detta område var allmänt svårbedömt och blev därför mindre bra. ”Troligen varierande” är också en väldigt diffus och svårverifierad term. Det gör den dock inte mindre sann. Visst varierade vädret en del över Storbritannien, men sammantaget utmärker sig det torra och varma vädret. I Frankrike är det lite bättre, speciellt till följd av en del skurar som periodvis berörde den södra halvan. Texten i resonemanget kompletterar bilden så att det ändå kan ses som tillräckligt bra i vissa områden.

Spanien och Portugal: Okej träff i östra Spanien, sämre i övrigt
Området präglades till en ostadig vädertyp vilket innebar att det blev både regnigare och svalare än brukligt på flera håll, speciellt i juni och juli. En varmare augusti vägde upp tillslut. Sammantaget en sämre verifikation då hela området var tänkt att få en normalvarm sommar. Undantaget blev främst de östra delarna av Spanien där det var mer normalt större delen av perioden.

Centraleuropa, Italien och Balkan: Bra träff
Allmänt varmt på flera håll i Centraleuropa och på Balkan blev det riktigt ostadigt i långa perioder med mycket regn- och åskskurar. I stora drag kan man säga detsamma om Italien, även om små undantag förekom. I stora drag en bra träff, men det ostadiga område skulle varit lite större. Detta ger en smal remsa med sämre verifikation, men det är marginellt.

Övriga Östeuropa: Delvis bra träff
En varm luftmassa täckte området, men framförallt i juli blev det väldigt skurbetonat i delar av Baltikum och västligaste Ryssland. Å andra sidan var det torrt i samma område i juni och i augusti var det rätt blandat. Kring Svarta havet var det lite torrare i största allmänhet. En hyfsad träff.

Östra Medelhavet: Bra träff
Området har haft ett par mycket varma somrar de senaste åren och årets sommar bröt den trenden. Det här området präglas i större utsträckning av sommarmonsun. Det är så gott som alltid varmt på sommaren här, men i år var det inte lika extremt. En bra träff.

Resonemanget för sommaren som publicerades i mitten på maj såg ut såhär:


Fotnot: Nordafrika ingår än så länge inte i resonemanget utan är endast med till följd av utsnittet.

Verifikationen gjordes mellan vädertypen i resonemanget och den vädertyp som sedan utmärkte sig mest i verkligheten. Det innebär att färgerna symboliserar effekten av vädertypen, vilket förstärkts med text – både i själva bilden och i medföljande artikel. Färgerna i bilden syftar alltså inte till några avvikelsegrader från en normaltemperatur. Bedömningen sker inte enbart utifrån ett samlat medelvärde för kalendersommaren (juni till augusti). Hänsyns tas till eventuella skillnader mellan de olika sommarmånaderna som skulle kunna vara av betydelse för hur vädret upplevts.

Verifikationsgrader:

  • Tillräckligt bra. Resonemang och verklighet måste stämma tillräckligt bra överens. Alla månader behöver inte följa mönstret, men det ska ändå vara det som utmärker sig under en betydande del av tiden.
     
  • Delvis tillräckligt bra. Resonemang och verklighet stämmer överens till viss del, men inte tillräckligt bra.
     
  • Inte tillräckligt bra. Resonemang och verklighet stämmer inte överens. Alternativt att verkligheten ändå till viss del överensstämmer, men att resonemanget är lite för godtyckligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SÄSONGSVÄDER

Mer i ämnet