Agne Simonsson under en match i Malmö i november 1957. Foto: SVT Bild

”Vi vinner å dom förlorar”

Publicerad

Det finns vissa likheter mellan lagsport och väder, för även åskådarna vänder kappan efter vinden.

Vad som är ”bra” och ”dåligt” väder på sommaren kan sannerligen diskuteras. För en del är molnfritt och 30-gradig värme det som krävs för att man ska vara nöjd, medan andra mest vill ha svalt och skurbetonat väder. Sedan finns de övriga – och det kanske är de flesta av oss? – som vill ha en sommarblandning med lagom mycket sol, lagom värme och lite regn då och då.

Sommarvädret är extra tufft för meteorologen

Det kan vara tufft att vara meteorolog, inte minst på sommaren. Som vanligt brottas vi med säkerheten i våra prognoser, men eftersom det allra mesta av sommarens regn faller som skurar är det extra vanskligt just på sommaren. Man kan precisera områden där skurar kan förekomma, men aldrig pricka in exakt var de hamnar. Även mängderna är svårprognosticerade, för skillnaden mellan 10 mm och 50 mm är faktiskt inte så stor när det handlar om kraftiga skurar. Eller uppehåll och 70 mm för den delen, för även om det är kraftiga skurar, hagel och åska som passerar kanske det inte faller en droppe på en plats, medan det bara några kilometer därifrån vräker ner och vållar förödelse med lokala översvämningar och kanske även strömavbrott.

”Vi vinner å dom förlorar”

Under åren som vädergubbe här på SVT har jag upptäckt att man kan finna vissa likheter mellan att vara meteorolog och hur ett lag i en lagsport ”behandlas” av sina fans. Går det bra för laget är det ”vi som vinner”, men i motgång vänder i alla fall en del fans laget ryggen och säger då att ”dom förlorade”.

Samma med- och motgångsmönster kan man även skönja i vårt yrke. Är vädret ”bra” är det vädret som är bra, men är vädret ”dåligt” är det meteorologens fel. I alla fall känns det så ibland när man hör och läser vissa kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vädertankar

Mer i ämnet