Vindens kyleffekt

Uppdaterad
Publicerad

Upplevd temperatur

Termometern ljuger inte, men det är mer regel än undantag att vi inte håller med. Det är ju som bekant många faktorer som gör att vi upplever att det är kallare eller varmare än vad det faktiskt är. Vind, luftens fuktighet och solinstrålning är några faktorer som påverkar. När man bara ser till vindens inverkan på den upplevda temperaturen är det vad man brukar benämna som vindens kyleffekt.

Tema vinter

Isolerande lager

Runt huden finns ett tunt luftlager på någon eller några millimeter. Detta fungerar som ett isolerande skikt mot omkringliggande luft. När det blåser lite förlorar vi  en del av det skyddande luftlagret och när det blåser mycket förlorar vi en större del av det skyddande lagret. Beroende på om vi befinner oss i en kall eller varm miljö kan vi uppleva en högre eller lägre temperatur än vad termometern skulle visat. Det är dock allt för ofta som vinden har en kylande effekt.

Beräkning

En amerikansk och en kanadensisk forskare har tagit fram en formel på vindens kylande effekt. Formeln som beskriver vindens kyleffekt är dock inget man lägger på minnet, och den är absolut inget man löser i huvudet när man står i hallen och väljer mellan höstjacka eller vinterjacka. Lyckligtvis finns det tabeller och grafer man kan utgå ifrån. Som exempel upplevs 10 minusgrader i frisk vind på 10 m/s som 20 minusgrader.

Luftens fuktighet påverkar också hur vi upplever temperaturen, men egentligen bara när det är varmt. Är luften mycket fuktig är det svårt för kroppen att bli av med svett och vi upplever att det är varmare än termometern visar.  

Kall luft kan inte innehålla så mycket fukt och den lilla mängd vattenånga som finns i luften då påverkar knappt luftens värmeledningsförmåga. Därför kommer det inte kännas kallare även om den relativa luftfuktigheten är större.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vinter

Mer i ämnet