Årstidernas läge temperaturdygnet den 1 december, där blått betyder vinter och mörkbrunt betyder höst. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Vintern 2020–2021

Uppdaterad
Publicerad

Den meteorologiska vintern inleddes officiellt den 15 oktober då Tarfala i norra Lapplandsfjällen som första mätstation i landet fick vinter.

Meteorologiskt är det vinter när dygnsmedeltemperaturen legat på minussidan i fem dygn på raken, vilket Tarfala som så många gånger var först ut i landet att få den 15 oktober.

I och med en kylig period drygt halvvägs in i oktober tog vintern ett stort kliv ner över Lappland, Norrbotten, inre Västerbotten, norra och västra Jämtland samt västra Härjedalen. Mildluft under sista oktoberveckan och början av november gjorde dock att vinterns framfart söderut tog paus.

Vi kan konstatera att den svenska sommaren 2020 (den meteorologiska sommaren) lämnade oss helt den 9 november. Stationerna Måseskär, Vinga och Väderöarna på västkusten var sist ut att få höst den här gången. Sista ”sommardygnet” var alltså den 8 november.

Nu när vi går in i december har vi ändå haft en vecka med lite kallare luft över landet. Det har resulterat i att vintern nu har tagit ett stort hopp ner över Norrland. Även ett par mindre områden på Sydsvenska höglandet har lyckat kliva över gränsen till vinter.

DEFINITION AV METEOROLOGISK VINTER

Visa

– Fem dygn på raken med medeltemperatur 0,0 grader eller lägre varje enskilt dygn.
– Vinterns ankomstdatum sätts sedan till det första av dessa fem dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet