Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 7 februari avslutats, där blått betyder vinter. Foto: SVTVisa alla (10)
Visa alla (10)

Vintern 2020–2021

Uppdaterad
Publicerad

Den meteorologiska vintern inleddes officiellt den 15 oktober då Tarfala i norra Lapplandsfjällen som första mätstation i landet fick vinter.

Meteorologiskt är det vinter när dygnsmedeltemperaturen legat på minussidan i fem dygn på raken, vilket Tarfala som så många gånger var först ut i landet att få den 15 oktober.

I och med en kylig period drygt halvvägs in i oktober tog vintern ett stort kliv ner över Lappland, Norrbotten, inre Västerbotten, norra och västra Jämtland samt västra Härjedalen. Mildluft under sista oktoberveckan och början av november gjorde dock att vinterns framfart söderut tog paus.

Vi kan konstatera att den svenska sommaren 2020 (den meteorologiska sommaren) lämnade oss helt den 9 november. Stationerna Måseskär, Vinga och Väderöarna på västkusten var sist ut att få höst den här gången. Sista ”sommardygnet” var alltså den 8 november.

I början av december började kallare luft strömma ner över landet. Det har resulterade i att vintern tog ett stort hopp ner över Norrland. Även ett par mindre områden på Sydsvenska höglandet lyckades kliva över gränsen till vinter. Kylan fortsätter sitt segertåg söderut och nu när vi är inne i det nya året har vintern snart glufsat i sig hela landet.

Trots en kall avslutning av januari gick vi in i februari med fortsatt meteorologisk höst på flera kuststationer i söder. Men den 3 februari var följande platser sist ut i landet att få vinter säsongen 2020–2021: Utklippan (Blekinge), Östergarnsholm (Gotland), Ölands norra udde, Ölands södra udde och Hoburg (Gotland).

– Fem dygn på raken med medeltemperatur 0,0 grader eller lägre varje enskilt dygn.
– Vinterns ankomstdatum sätts sedan till det första av dessa fem dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet