Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 8 december avslutats. Blått betyder vinter och brunt betyder höst. Källa: SMHI. Foto: SVTVisa alla (9)
Visa alla (9)

Vintern 2021–2022

Uppdaterad
Publicerad

Vintersäsongen 2021–2022 inleddes officiellt den 12 oktober i Tarfala i nordligaste Lapplandsfjällen och i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen.

Meteorologisk vinter är när dygnets medeltemperatur är 0,0 grader eller lägre. För att vintern ska anses kommen krävs fem dygn på raken där det villkoret är uppfyllt varje enskilt dygn, varefter det är det första dygnet sätts som startdatum.

I mitten av oktober anlände vintern 2021–2022 till delar av Lapplandsfjällen, och strax därefter tog vintern klivet ner över stora delar av norra Norrland. Därefter fick vi en period där det inte hände så mycket. Under november har vintern försiktigt letat sig söderut, men det har varit tufft. Först nu mot slutet av månaden tar vintern nya kliv söderut i och med omslag till ett allmänt kallare väderläge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet