Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 26 januari avslutats. Blått betyder vinter (medeltemperatur under 0 grader) och brunt betyder meteorologisk höst (medeltemperatur 0–10 grader). Foto: SVT / bakgrundsfoto Caisa NordquistVisa alla (6)
Visa alla (6)

Vintern 2017-2018

Tarfala var först ut, precis som så många gånger förr.

Med en kylig inledning av oktober anlände också den meteorologiska vintern till landet. Först ut att officiellt få vinter i höstas var Tarfala i norra Lapplandsfjällen den 2 oktober. Därefter har vintern brett ut sig över delar av fjällvärlden och efterhand även över Norrland och över stora delar av Svealand.

Längre söderut har vintern varit klart försenad, men efter en paus i december anlände vintern till östra Svealand och stora delar av Götaland. Det skedde i mitten av januari. Återstår att se om det kommande lite kallare väderläget gör att även sydligaste delar av Götaland också få vinter under nästa vecka.

DEFINITION AV METEOROLOGISK VINTER

Visa

– Fem dygn på raken med medeltemperatur under 0 grader varje enskilt dygn.
– Vinterns ankomstdatum sätts sedan till det första av dessa fem dygn.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet