Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 26 mars avslutats. Blått betyder vinter (medeltemperatur under 0 grader) och gult betyder meteorologisk vår (medeltemperatur över 0 grader). Foto: SVT/Per LindrothVisa alla (8)
Visa alla (8)

Vintern 2017-2018

Publicerad

Vintern håller våren i ett järngrepp

Med en kylig inledning av oktober anlände också den meteorologiska vintern till landet. Först ut att officiellt få vinter i höstas var Tarfala i norra Lapplandsfjällen den 2 oktober. Därefter har vintern brett ut sig över delar av fjällvärlden och efterhand även över Norrland och över stora delar av Svealand.

Längre söderut har vintern varit klart försenad, men efter en paus i december anlände vintern till östra Svealand och stora delar av Götaland. Det skedde i mitten av januari. Efter mildvädret i början av februari kan vi konstatera att sydligaste Skåne har fått vår. Den 15 februari anlände den. Nu har den tagit ytterligare några pyttesmå steg utmed Västkusten och på Öland och sydligaste Gotland.

DEFINITION AV METEOROLOGISK VINTER

Visa

– Fem dygn på raken med medeltemperatur under 0 grader varje enskilt dygn.
– Vinterns ankomstdatum sätts sedan till det första av dessa fem dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet