FN-organet WMO, World Meteorological Organisation Foto: WMO

WMO

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har det nog inte undgått någon att höra talas om WHO, Världshälsoorganisationen som finns inom FN. På motsvarande sätt finns WMO för att samordna väder, klimat och vattenfrågor runt om på jorden.

FN-organet World Meteorological Organization, WMO, bildades den 23 mars 1950. Varje år uppmärksammas därför Världsmeteorologidagen denna dag.

Innan pandemin bröt ut besökte jag WMO för att få en inblick i hur dom arbetar och med vad. Precis som flera andra FN organ, bland annat WHO så ligger WMO i Géneve, Schweiz. WMO är en underavdelning inom FN där världens länder samarbetar och samordnar kunskap och aktiviteter som berör jordens atmosfär och dess interagerande med land och hav, väder och klimat som pågår samt den resulterande fördelningen av vattenresurser. 

Klimatkrisen

WMO

Väder, klimat och vatten är kraftfulla naturresurser som påverkar allt levande på jorden, människors och djurs hälsa och länders ekonomier. Väder, klimat och vatten påverkar också många branscher såsom jordbruk, fiske, energi, transporter, hälsa, försäkring, sport, turism och många andra socio-ekonomiska sektorer. Mycket finns att vinna på att samspela med dessa krafter och mycket kan gå förlorat om vi inte är förberedda eller förstår vad som är på gång att hända. Oväder världen runt orsakar fler dödsfall än någon annan naturkatastrof på jorden.

Enorma lågtryck och orkaner samt värmeböljor vet ingenting om landsgränser. Klimatförändringar påverkar allt fler människor runt om vår planet.

WMO har förbundit sig till att hjälpa till att skydda liv och egendomar från extrema väderhändelser samt hjälpa beslutsfattare med information om väder, klimat och vatten.

Hur går detta till?

1. Väderobservationer, prognoser och varningar.

Varje dag samlas miljontals väderobservationer av tiotusentals instrument runt om på jorden. Superdatorer analyserar dessa data med mycket sofistikerade modeller som med avancerad matematik ger oss underlag till väderprognoser och vädervarningar utfärdade av nationella väderinstitut, såsom t ex SMHI i Sverige.

WMO är dom som beslutar om namn åt tropiska orkaner.

2. Samordnar klimatdata.

WMO samordnar och förser länder runt om på jorden med klimatdata. Här ingår bland annat underlag till att göra bedömningar om El Ninjo eller säsongsprognoser som ger indikationer om kallare/varmare än normalt alternativt torrare/blötare än normalt. Denna information används inom lantbruk, energisektorn, sjukvården eller turistnäringen. WMO samordnar också forskningen kring klimatförändringar genom IPCC.

3. Hydrologisk information

Nationella beslutsfattare är ansvariga för att skydda befolkning och egendomar från översvämningar och torka samt att förse människor med färskvatten. WMO samordnar mätningar av vattenresurser och vattenkvalitéer mellan olika länder. Som exempel har man sett till att det finns enkla mobillösningar för observationsnätverk och varningssystem.

WMO verkar för att genom användandet av ny teknologi lyfta vetenskapen inom dessa områden framåt och skapa praktiska lösningar för ett hållbart liv på vår planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet