Rekordsumman till Världens barn - 1,5 miljarder

En syrisk flicka i en skolbänk i den lilla byn Kaitaa, i norra Libanon – nu beräknas cirka 28 miljoner barn vara på flykt runtom i världen.
En syrisk flicka i en skolbänk i den lilla byn Kaitaa, i norra Libanon – nu beräknas cirka 28 miljoner barn vara på flykt runtom i världen.

Ikväll firade Sveriges största gemensamma insamling 20 år, med uppträdanden av Zara Larsson, Carola, Mando Diao och Oskar Linnros. Under den direktsända tv-galan passerade räkneverket den magiska siffran 1,5 miljarder kronor. Så mycket pengar har svenska folket samlat in till Världens barn genom åren.

SVT Play: Se Världens barn 2017: Galan

– Tack vare så många människors engagemang och bidrag har vi ikväll nått den otroliga siffran 1,5 miljarder insamlade kronor. Det är pengar som redan har förändrat så många barns tillvaro och som kommer att förbättra villkoren för tusentals barn framöver. Vi ska alla vara stolta över vad vi har åstadkommit men samtidigt påminnas om att så länge det finns barn som far illa i världen så finns det saker kvar att göra – och det gör vi bäst tillsammans, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

För 20 år sedan sändes den första insamlingsgalan
för Världens barn. Sedan 2000 är Världens barn ett återkommande inslag i SVT, som ständigt aktuell insamlingskampanj med kulmen under Världens barn-veckan varje höst.

Det unika med Världens barn-insamlingen är att några av Sveriges största organisationer ställer upp tillsammans. Världens barn är Radiohjälpens största kampanj och tillsammans med SVT involverar den en stor del av det ideella Sverige.

Genom insamlade medel kan Radiohjälpen stödja projekt som fokuserar på trygghet och skydd, utbildning och hälsa för att ge barn möjligheten att lyfta sig ur fattigdom och svåra förhållanden. Varje år har ca 100 olika projekt fått stöd från insamlingen.

Riksinsamlingen Världens Barn 2017 genomförs av Radiohjälpen i samarbete med 14 humanitära organisationer: Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset och We Effect.

På söndag sänds ett direktsänt studioprogram med Kattis Ahlström där årets kampanj sammanfattas och insamlingsresultat från hela Sverige redovisas tillsammans med gäster och reportage.

Söndag den 8 oktober kl 18.15 sänds Världens barn – summeringen i SVT1.