SVT2Söndagar 19.00

SVT sänder Planet Earth II

David Attenborough och en fjäril. Foto: BBC

Till hösten kommer BBC:s påkostade naturserie Planet Earth II, uppföljare till succén för tio år sedan. SVT har sedan länge förköpt serien i sex delar som kommer att sändas i början av nästa år. Satsningen lanserades på tisdagen under BBC:s årliga försäljningsmässa Showcase i Liverpool.

Vi som var där kunde förstås njuta av enastående bilder, som när snöleoparden markerar revir precis framför kamerorna på femtusen meters höjd, när ett helt koppel ormar sätter av efter en leguan på Galapagos stränder eller när regnskogens nattmörker lyses upp av självlysande svampar. Vi kunde också glädjas åt en David Attenborough på generöst berättarhumör.

Han är seriens berättarröst denna gång precis som han var för nästan fyrtio år sedan då den första serien Liv på jorden gjorde succé världen över. Det var den första moderna naturserien, med väldig budget och ambitionen att visa saker vi aldrig sett förut från jordens alla hörn.

”Vi visste att vi var tvungna att komma med någonting nytt”, berättade David Attenborough. ”BBC 2 var en nystartad kanal och de behövde något utöver det vanliga.”

Att det skulle bli en sådan succé hade han förstås ingen aning om. Liv på jorden bäddade för alla de följande serierna som också erövrat världen, inte minst Planet Earth för tio år sedan. När det nu är dags för uppföljaren ska David Attenborough snart fylla 90 år – vilket SVT uppmärksammar i maj med en lång serie program. Hur förmår han tända till på nytt?

”Varje gång känner vi allihop att allt har gjorts tidigare. Men så upptäcker vi alltid att det finns nya intressanta saker i naturen att berätta. Och tekniken ger oss helt andra möjligheter. Då laddades kamerorna med film – det var dyrt och man kunde inte ta bilder i svagt ljus. Nu kan vi flyga med drönare, ta bilder mitt i natten, fånga extremt snabba rörelser och placera ut mängder av automatiska kamerafällor som fångar skygga och sällsynta djur på bild.”

Just kamerafällor har använts för att låta oss möta snöleoparden uppe i bergsmassiven i intima närbilder, som om en bildproducent och helt gäng fotografer varit på plats. En annan teknik som låter oss vara med sida vid sida med djuren är lätta bärbara stativ som kan ta absolut stadiga bilder medan fotografen rör sig bland elefanter och andra djur.

”Det finns nästan ingenting vi inte kan göra idag”, sammanfattade David Attenborough.

Inför sin 90-årsdag har Sir David lovat mig en intervju som kommer att äga rum i hans hem i Surrey nu på torsdag. Den kommer att visas dels i Världens natur i maj och dels i Mitt i naturen till hösten.

Världens natur

Världens bästa filmer om natur