Leif GW:s skarpa kritik: ”De ser det som saneringsmord”

Leif GW Persson i Veckans brott.
Leif GW Persson.

Den här veckan tar vi upp skottlossningen på Hisingen i Göteborg där två personer dog och åtta personer skadades. En av hundratals skjutningar i Göteborg de senaste åren och som ännu inte klarats upp.

Skottlossningen i Göteborg
Två personer dog och åtta personer skadades när två gärningspersoner gick in på en restaurang på Vårväderstorget på Hisingen och sköt.

– Göteborgare kan och ska vara oroliga för den här utvecklingen. Att vi har så många som utövar så grovt våld som de faktiskt gör, säger Klas Friberg, regionpolischef Väst.

Det är en av hundratals skjutningar i Göteborg de senaste åren varav flera ännu är ouppklarade. Det som förvånade och gjorde Klas Friberg, bestört var tillvägagångssättet.

Friberg vill nu att Göteborgspolisen ska få en förstärkning på 100 poliser. I studion gör Leif GW Persson ett försök att förklara vad som verkligen hände.

– Jag tycker att känslokallt är ett för snällt uttryck, det är ett känslobefriat sätt att utföra en handling där man inte tar någon som helst hänsyn till att så många blir skadade.

Leif GW riktar skarp kritik mot Polisens arbete.

– Såna här brott är inte obegripligt svåra att lösa. Man kallar det saneringsmord, de får hållas med det så länge de håller det inom sitt. Det är inte acceptabelt, och fortsätter:

– Det är olika pris på en död.

Norrskensflamman
I år är det 75 år sedan ett av de värsta politiska attentaten i Sverige ägde rum, bombdådet mot den kommunistiska tidningen Norrskensflamman i Luleå våren 1940. Fem personer dödades och polisutredningen, som leddes av den legendariske Revolver-Harry Söderman, visade att spåren ledde till högt uppsatta poliser och militärer.

Forensisk sjukvård
Ofta är ambulanspersonal de första att anlända till en brottsplats när exempelvis en misshandel eller ett mord har ägt rum. Det gäller för dem att fastställa om personerna lever men de måste också ta hänsyn till att de befinner sig på just en brottsplats. Därför finns det något som kallas forensisk sjukvård där ambulanspersonal och sjukvårdare får utbildning i hur man ska uppträda när man kommer till en misstänkt brottsplats.

Shaken baby syndrome
Skakvåld mot spädbarn är ett brott som kommit att bli väldigt omtalat de senaste åren. På engelska kallas detta för shaken baby syndroms. I Sverige har det hänt att föräldrar har dömts för misshandel efter att man har upptäckt whiplashliknande skador på barnet. Men hur säkra är dessa bedömningar egentligen? Kan skadorna ha uppkommit på annat sätt?