Hämnades på samhället genom att anlägga bränder

Veckans brott ser tillbaka på 2012 års viktigare händelser inom brott- och straffområdet och blickar även framåt. Dessutom blir det ett längre inslag om den så kallade gryningspyromanen som härjade i Ystad med omnejd under många år och som till slut dömdes till fängelse för ett stort antal mordbränder.

Ulf Borgström, känd som Gryningspyromanen, anlade bränder i nästan 20 år utan att kunna dömas för något av dåden. Han hade haft en tragisk barndom, börjat ta antidepressiva mediciner redan vid 8 års ålder och blivit småkriminell i unga år. Även om han aldrig hade åkt fast för de anlagda bränderna han misstänktes för hade han däremot suttit av några kortare fängelsestraff för andra småbrott.

När han släpptes för ett av dessa år 2000 svor han att hämnas samhället under en 10-årsperiod genom att anlägga fler bränder. Och det brann, precis som han utlovat, under ett årtionde och satte skräck i den skånska befolkningen.

Till slut lyckades polisen ta honom på bar gärning och han dömdes till 8 års fängelse för mordbrand. Bränderna har beräknats kostat samhället 1 miljard kronor.

I klassiska fallet berättar vi om den kvinnliga taxichauffören Berit Lundqvist som den 29 september 1960 hittadesihjälskjuten i en taxibil på en grusväg utanför Stockholm. Polisen kunde fastställa att mordet hade ägt rum någon gång mellan halv två och halv fyra på natten. En kula och en tomhylsa hittadesmen efter nästan 4000 provskjutningar kunde man ändå aldrig fastställa mordvapnet. Några skoavtryck som kunde följas från bilen och ett antal meter bort blev nästa bevis att följa upp. Polisen tog hjälp av landets skohandlare och man kunde tillslut hitta var skorna hade sålts.

Men trots 5000 förhör och polisens positiva inställning till att lösa fallet kom man inte mycket längre. Tolv år hade gått när en man som dömts för Handen-morden, Leif Peters, erkände att han mördat Berit. Men Peters tog snart tillbaka erkännandet för att sedan ångra sig igen. Åklagaren blev osäker och i brist på bindande bevis blev det inget åtal mot Peters. I dag, 50 år senare, vet man fortfarande inte vem som mördade Berit Lundqvist.

I övrigt blickar Leif tillbaka på brottsåret som gått, för att sedan spå året som komma skall. Och så blir det en närmare titt på de tre rättegångar som dominerat under 2012 nämligen Breivik-, Södertälje- och Mangsrättegången.

Vad anser Leif om det som hände när polisen sköt ihjäl en av rånarna vid guldsmedsrånet i Södertälje? Och vad har egentligen hänt med de 69 kor som försvunnit från en gård i Flen?

För säsongen drar vi även igång en miniserie i svensk CSI-anda. Till studion kommer två kriminaltekniker för att berätta om deras arbete och vad vi kommer att få ta del av under våren.