Mördades på öppen gata framför sina två barn

I februari i år mördades en tvåbarnsmamma av sin före detta sambo på öppen gata i Malmö. Mördaren drog sig inte ens för att utföra det hela inför parets egna minderåriga barn och händelsen chockade hela Sverige.

I vanliga fall brukar Veckans brott inleda berättelsen där och sedan skildra det tekniskt inriktade arbetet på brottsplatsen och polisens jakt på gärningsmannen. I det här fallet är det tvärtom – mordet utgör det sista ledet i skildringen eftersom det omedelbart stod klart vad som hänt och vem som utfört mordet. I stället ligger fokus på upptakten; vad var det som utspelades under månaderna fram till den 17 februari, vad var det som fick en till synes lugn och normal man att förvandlas till en av de mest kallhamrade och brutala mördare man upplevt under de senaste åren? Och hur kom det sig att mordoffret, som i programmet kallas ”Anna”, inte kunde skyddas trots att hennes före detta sambo hade besöksförbud och hon själv fått såväl skyddad identitet som skyddat boende?

Kvinnomord och kvinnovåld
Mordet på ”Anna” är dessvärre långt ifrån unikt och i programmet framträder också landets främste expert på dödligt våld i nära relationer, kriminologen Mikael Rying, som berättar om hur vanligt den här typen av våld är, hur många kvinnor som drabbas årligen och hur det sett ut över tid. I studion kommer också Leif GW Persson att diskutera frågan om vad som kan göras för att komma åt detta. Med stöd av färskt statistiskt underlag från SVT Pejl och Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar Leif hur akut och närvarande den här problematiken ligger oss i vardagen och han förklarar också vad som vanligtvis motiverar de som begår brotten. Som ett led i den här satsningen mot kvinnovåld kommer programledaren Camilla Kvartoft att tillsammans med Leif efterlysa berättelser från kvinnor som gått igenom hela den process som följer när man drabbats av misshandel i en nära relation, alltifrån polisanmälan till dess att man lyckats – eller inte lyckats – få till stånd ett åtal mot gärningsmannen.

Hurvamorden
Kvällens historiska fall ägnas åt en annan av den svenska kriminalhistoriens värsta seriemördare, också han från Skåne men med betydligt fler liv på sitt samvete än Peter Mangs. Det handlar om polismannen Tore Hedin som härjade i och kring den lilla orten Hurva i början av 1950-talet och där han gjorde vad han kunde för att – genom sitt arbete som polis – fördröja och vilseleda de mordutredningar där han egentligen själv till slut kom att hamna i centrum.

Cold cases – går de att lösa?
I juni 2010 fick Leif GW Persson i uppdrag av rikspolischefen Bengt Svensson att granska samtliga fall av dödligt våld sedan 1985. Det rör sig om sammanlagt 430 så kallade coldcases eller kalla fall som man numera börjat säga i Sverige. Men vad är ett kallt fall och när övergår ett ouppklarat mord till att bli ett kallt fall? Vilka ärenden tror Leif GW Persson fortfarande går att klara upp? Vad tror han exempelvis om det mest kända av alla svenska ouppklarade mord – det på statsminister Olof Palme 1986 – är det möjligt att klara upp? Dessa och många andra frågor tar Leif upp i det här inslaget som spelades in strax efter att han i höstas presenterade sin utredning Kalla fall – om polisens uppklaring av dödligt våld.